Сплата податків в Україні: які зміни чекають на ФОПів та самозайнятих – Гетманцев розповів

8.01.2024, 19:04
152583

Кабінет міністрів України 27 грудня 2023 року затвердив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки, яка, зокрема включає посилення фіскальної спроможності, адаптацію податкового та митного законодавства до стандартів ЄС, а також створення стимулів для післявоєнного відновлення й економічного зростання. Стратегія доходів також передбачає реформування податкової системи, зокрема, для ФОПів, та прогресивну ставку податку на доходи фізичних осіб.

Читайте також: Іван Дорн під час війни в Україні розважав росіян на Балі у новорічну ніч (фото)

Про це в інтерв’ю “РБК-Україна” розповів голова фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев.

Проте, за його словами, це станеться лише після закінчення війни.

“До кінця війни ми не змінюватимемо систему оподаткування”, – сказав він.

Як зазначив Гетманцев, Національна стратегія доходів на 2024-2030 роки спрямована на дві цілі.

Перша – це інституційні зміни системи державних фіскальних органів: Податкової та Митниці, впровадження ризик-орієнтованого підходу та діджиталізація, покращення адміністрування.

Друга ціль – зміна податкової політики.

“Деякі податки змінюватимуться суттєво, але після війни. Зокрема, йдеться про систему єдиного податку. Вона буде змінена на зразок якоїсь європейської країни”, – зазначив Гетманцев.

Як зауважив голова фінансового комітету, до 2030 року поетапно планується прогресивна ставка податку на доходи фізичних осіб, запровадження миттєвої амортизації, стимулювання переробної промисловості, імплементація податкових та митних євродиректив.

Що стосується самозайнятих осіб, то вони й зараз фактично мають сплачувати податок 19,5%, який швидше зазвичай не платять, зауважив Гетманцев.

Так, однією з пропозицій є запровадження РРО (реєстратори розрахункових операцій – ред.) для самозайнятих.

“Ви не декларуватимете це, а просто проведете платіж через свій телефон, як через РРО, і у вас автоматично піде оплата податку. Тобто ми виключаємо будь-яку бюрократію із процесу. Це зручно, просто і ви отримуєте “білі” гроші. Мені здається, багато хто вже зрозумів, наскільки “білі” гроші дорожчі за “чорні”, – наголосив він.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com