Споживання солодких напоїв призводить до передчасної смерті, – вчені

5.04.2019, 10:31
19524

Нове дослідження вчених з Гарвардського університету наводить переконливі докази зв’язку між споживанням штучно підсолоджених напоїв і ризиком передчасної смерті.

Читайте також: Українці старіють швидше, ніж європейці та американці, – вчені

Дослідники виявили, що цукровмісні напої збільшують ризик ранньої смерті від низки захворювань, у тому числі деяких видів раку, пише BBC.

У дослідженні зібрані дані 37 тисяч чоловіків і 80 тисяч жінок старше 30 років. Виявилося, що чим більше цукровмісних напоїв людина випивала, тим вищим був ризик ранньої смерті. Читайте також Британський фонд харчування вводити нове поняття – “якісна калорія”.

“Якщо порівняти з групою людей, які п’ють менше одного солодкого напою в місяць, у тих, хто п’є від одного до чотирьох напоїв в місяць, ризик підвищується на 1%, у тих, хто п’є від двох до шести напоїв – на 6%, якщо пити солодкі напої кожен день – на 14%, більше одного напою в день – на 21%”, – говорить Васанті Малік, дослідник Гарвардського Інституту харчування і автор дослідження.

Згідно з даними дослідників, особливо сильний зв’язок простежується між вживанням цукровмісних напоїв і ризиком ранньої смерті від серцево-судинних захворювань. Вчені також говорять про “помірний” ризик ракових захворювань. Отримані результати викликають особливе занепокоєння на тлі зростаючих темпів споживання безалкогольних напоїв у світі. За даними Euromonitor International, якщо п’ять років тому одна людина в середньому випивав 84,1 літра безалкогольних напоїв в рік, то в 2018 році світовий показник виріс до 91,9 літра. Гарвардські вчені відзначають, що дієтичні напої наносять меншу шкоди здоров’ю, проте їх частка на ринку помітно менша – усього 3,1 літра на людину в рік.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує споживати не більше 50 грамів цукру в день (12,5 чайних ложок). Але на момент виходу дослідження Lancet були країни, в яких цукор споживали ще більше, ніж у США. До введення податку на цукор на одного жителя Чилі доводилося 188 калорій в день. Нові заходи дозволили знизити споживання цукровмісних напоїв більш ніж на 21%.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com