США внесла Кубу до списку країн-спонсорів тероризму

12.01.2021, 22:32
92839
В список країн-спонсорів міжнародного тероризму влада США внесла Кубу нібито через надання притулку терористам. Країна вже вдруге потрапляє до цього списку.

Про це йдеться в заяві державного секретаря країни Майка Помпео, опублікованого на сайті Державного департаменту, – пише Громадське.

Там зазначено, що таке рішення ухвалили через «неодноразову підтримку актів міжнародного тероризму», оскільки Куба «надавала терористам притулок».

Зокрема, як вказує Помпео, Куба прихистила членів колумбійської Армії національного визволення, яка в США визнана терористичною організацією. Також там нібито від правосуддя ховаються американські злочинці, підсумував держсекретар.

«Кубинський режим здійснює цілу низку зловмисних дій по всьому регіону. Кубинська розвідка проникла в служби безпеки та збройні сили Венесуели, допомагаючи Ніколасу Мадуро зберігати владу над своїм народом і дозволяючи терористичним організаціям діяти в регіоні», — заявив Помпео.

детальніше про події у Венесуелі читайте в нашому матеріалі

«Операція Гедеон», або Як американський генерал у відставці намагався організувати переворот у Венесуелі

Реакція Куби

Міністр закордонних справ Куби Бруно Родрігес Паррілья назвав дії влади США «лицемірними».

«Ми засуджуємо лицемірне і цинічне поводження США, які проголосили Кубу державою, що підтримує тероризм», — написав він у своєму Twitter.

Що це за список?

У заяві пояснюють, що включення в список країн-спонсорів тероризму дає можливість США вводити санкції щодо посадовців і країн, залучених у торгівлю з Кубою. Також можна вводити обмеження на іноземну допомогу, заборону на експорт і продаж товарів оборонного призначення, контроль за експортом товарів подвійного призначення.

Куба там не вперше

Сполучені Штати вперше включили Кубу в список країн-спонсорів тероризму в 1982 році. Причиною стала підтримка партизанських загонів в країнах Центральної й Південної Америки.

Майже через 30 років, у 2015-му, відбулися перші за півстоліття переговори між главами дипломатичних відомств США та Куби, в тому ж році Кубу виключили зі списку країн-спонсорів тероризму.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com