Стафілококова інфекція у школах: МОЗ почало раптові перевірки дитячих їдалень по всій країні

13.10.2021, 17:00
102842

Міністерство охорони здоров’я України ініціювало раптові перевірки шкільних харчоблоків через спалахи гострих кишкових інфекцій

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, виявлених носіїв інфекції відсторонять від роботи на час лікування і повного одужання. Чим небезпечне отруєння та як йому запобігти, розповіла Українському радіо лікарка-інфекціоністка Євгенія Менжуліна.

Про запобігання спалахів інфекцій

Цього навчального року резонансним було масове отруєння дітей у школі Хмельницького, де постраждала майже сотня учнів. У закладі виявили золотистий стафілокок, і причиною отруєння назвали порушення гігієнічних та санітарно-епідемічних норм.

На думку Євгенії Менжуліної, до невтішної ситуації призвела відсутність контролю і зокрема санітарно-епідеміологічних станцій. На сьогодні в Україні немає системи санітарного нагляду за населенням, як дорослим, так і дитячим. Тому спостерігають каскади отруєнь у школах і садочках.

Читайте також: МОЗ України ініціює дострокові шкільні канікули з 18 жовтня

В Україні немає і контролю якості лікування у медичних закладах. Кожен лікувальний заклад сам вирішує, як і коли він проходить перевірку, сам запрошує певних спеціалістів. Якщо головний лікар розуміє наслідки, які можуть статися, він чесно пройде цю перевірку. Якщо це маленька приватна клініка, яка тримає один-два косметологічні кабінети, то висока ймовірність порушень.

Керівник має розуміти, що ціною отруєння може бути смерть людини чи дитини. Особливо для дітей першого-другого класів небезпечне гостре інфекційне захворювання сальмонельоз. У дитини він може викликати фатальні наслідки або призвести до серйозних порушень із травною системою. Носіями інфекції можуть бути і діти, і дорослі, зокрема кухарі харчоблоків, але вони можуть про це не здогадуватися.

Щоб запобігти отруєнням і спалахам інфекцій, потрібно регулярно перевіряти поверхні у шкільних харчоблоках і їдальнях, а також людей, які працюють із продуктами харчування. Для профілактики варто перевіряти і самих дітей. Йдеться про медичну комісію перед навчальним роком, яку мають проходити школярі. Однак 90% дітей проходять комісію поверхово, без здачі аналізів і мазків.

Про золотистий стафілокок

Золотистий стафілокок витримує температуру до 150 градусів, не гине в етиловому спирті, виживає у розчині хлориду.

Якщо виявили золотистий стафілокок, обов’язково потрібно перевірити всіх працівників закладу. Усіх дітей перевірити неможливо, і цього не варто робити. Фактично усі люди є носіями стафілококу, але виділяти і поширювати цю інфекцію може людина, у якої є велика концентрація цих мікробів в організмі.

Після виявлення інфекції заклад зачиняють на масштабне очищення, яке проводить служба дезінфекції шляхом спеціальної обробки. Після цього до робочого місця допускають працівників, які не мають у своїх аналізах стафілококу. Ті, які мають, повинні пролікуватися, повторно здати аналізи і лише потім можуть виходити на робоче місце.

Про профілактику стафілококу

Щоб убезпечити себе від гострих інфекційних захворювань, насамперед треба дотримуватися норм гігієни. Якщо у дитини ГРВІ, треба звернутися до педіатра чи сімейного лікаря і зробити аналіз на міклофлору.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com