Старий Новий рік 2022: коли святкують, ворожіння, традиції свята, що не можна робити в цей день

4.01.2022, 22:31
108690

Старий Новий рік святкується в Україні в ніч з 13 на 14 січня. Це унікальне свято, адже воно існує лише в тих країнах, де церква досі використовує юліанський календар. В 2022 році Старий Новий рік випадає на п’ятницю, а тому після роботи можна повністю насолодитися усіма традиціями українського народу.

Читайте також: Названо найнебезпечніші дні у січні 2022 року: не плануйте важливих справ

Старий Новий рік (Orthodox New Year): що це за свято і його історія

Таке свято як Старий Новий рік виникло на початку XX століття, коли запровадили зміну календарів. До цього часу весь світ, як і мешканці території сучасної України, жили за Григоріанським календарем. 1918 року велика кількість країн перейшла на  Юліанський календар. Цікаво, що останній було введено ще за часів правління Юлія Цезаря (45 рік до н.е.) і він відрізняється від Григоріанського рівно на 13 днів. Тому в Україні часто говорять, що 13 січня — це Новий рік за “старим стилем”.

Коли на території колишньої Російської імперії перейшли на Юліанський календар, православна церква від нововведення відмовилася і продовжила святкувати всі новорічні свята за старим календарем. Оскільки сьогодні Новий рік вже не прив’язаний до церковної дати, в Україні його святкують саме 1 січня. Але в нашій пам’яті все ще залишилися традиції предків, які існували на Старий Новий рік 13-14 січня. І їх варто запам’ятати, щоб передати наших дітям та онукам.

Старий Новий рік: багата кутя та інші звичаї українців

Старий Новий рік збігається з вшануванням дня святого Василя. В цей день наші предки намагалися не спати всю ніч, ходили в гості до сусідів, родичів та знайомих, засівали і бажали щастя в новому році. Ці традиції настільки сильно вкоренилися в свідомості українців, що знайшли своє відображення в святкуванні Старого Нового року.

13 січня традиційно вся родина збирається на Щедрий вечір. В народі його називали по-різному: Маланки, Овсінь, Василя, Товста (Щедра) кутя, Щедрець. Цього дня за церковний календарем вшановується пам’ять преподобної Малани Римлянки. На святковий стіл господині обов’язково готували багаті та ситні страви. Особливо популярними серед наших предків були домашні ковбаси, сало, вареники, свинина, млинці з різною начинкою. Як і на Святвечір головною стравою вважалася кутя. Але, на відміну від різдвяної, вона готувалася з додаванням молока, вершкового масла, сала чи смальцю.

За святковим столом сідали всією сім’єю, одягнувши чистий та ошатний одяг. За традицією потрібно було попросити вибачення у кожного, кого ви могли образити минулого року. Також за столом співали пісень і по-всякому веселилися.

Після вечері дівчата збиралися групами і ворожили на нареченого та долю. Також в переддень Старого Нового року молодь обов’язково йшла співати обрядових пісень, які носять назву щедрівки. До цього дійства починали готуватися заздалегідь: розучували тексти, підбирали вбрання, готували веселі сценки.

Опівночі, 14 січня, настає день Василя (Старий Новий рік). З самого ранку хлопчики ходили по сусідам і віншували (посівали оселю зерном). Існували навіть особливі посівалки — вірші з побажаннями щастя, благополуччя і багатого врожаю. За народними повір’ями першим в будинок на Старий Новий рік повинен зайти саме чоловік, тоді родину в новому році чекають лише хороші події.

Ворожіння на Старий Новий рік

На Старий Новий рік дівчата ворожили на долю та нареченого. Варіантів ворожінь досить багато, але всі вони були досить простими та веселими:

Ворожіння на Старий Новий рік, щоб дізнатися ім’я судженого — дівчина виходить на вулицю і питає першого ім’я в першого чоловіка, якого зустріне.

Ворожіння на Старий Новий рік на майбутнього чоловіка — потрібно взяти хліб, гачок та обручку. Всі ці предмети викладають у посудину з дрібними камінчиками. Дівчині зав’язують очі і вона повинна дістати з посудини один з трьох предметів (хліб означає, що чоловік буде багатим, гачок — бідним, а обручка — красивим).

Ворожіння на Старий Новий рік на те, яка з дівчат першою вийде заміж — по черзі дівчата катають по підлозі обручку, якщо вона покотиться до дверей, значить, дівчині потрібно чекати на сватів.

Ворожіння на Старий Новий рік на здійснення бажань — перед сном потрібно написати на окремих аркушах паперу 10 потаємних бажань і покласти їх під подушку. Зранку, на Василя, витягніть один з аркушів. Яке бажання витягнули, те здійсниться в 2022 році.

Ворожіння на Старий Новий рік на заміжжя — потрібно взяти миску з водою, кілька шкаралуп волоського горіха і свічок (за кількістю дівчат, які ворожать). Свічки вставляються в шкаралупи, запалюються і випускаються на воду в миску. Чия свічка згорить найшвидше, та дівчина першою вийде заміж. А якщо шкаралупа потонула, її власниці не бачити заміжжя.

Ворожіння на Старий Новий рік, щоб дізнатися відповідь на важливе запитання — спочатку потрібно задати запитання, щоб на нього можна було відповісти “Так” або “Ні”. Потім взяти банку з будь-якою крупою і лівою рукою дістати жменю зерен. Перерахуйте їх. Якщо кількість парна відповідь буде “Так”, непарна — “Ні”.

Народні прикмети на Старий Новий рік

Існувало чимало народних прикмет на Старий Новий рік, за якими наші предки намагалися прогнозувати врожай на наступний рік:

ясне і зоряне небо віщувало багатий врожай ягід;

туман на Старий Новий рік означає, що наступного року буде гарний врожай городини;

14 січня на деревах лежить пухнастий іній — цього року можна буде досхочу поласувати медом;

на Старий Новий рік завірюха, значить врожай горіхів буде хорошим;

в переддень Василя ніч зоряна, буде вдосталь ягід.

Що не можна робити на Старий Новий рік

Наші предки намагалися на Старий Новий рік не лаятися, не лихословити і ні з ким не сваритися. Також існували й інші заборони:

якщо вдягнути темний, брудний чи старий одяг на свято, то весь рік буде нещасливим;

14 січня, на Старий Новий рік, дівчатам заборонялося посівати — вважалося, що першими в хату повинні зайти представники чоловічої статі, а тому посівали тільки хлопчики;

на Василя не брали і не давали в борг, інакше весь рік будуть фінансові проблеми;

на Старий Новий рік не рекомендувалося виносити з хати сміття — вважалося, що разом з ним виноситься і щастя;

вважалося, що цього дня не можна промовляти слово “тринадцять”, щоб не накликати на себе біду;

також на Старий Новий рік заборонялося рахувати дрібні гроші, тому що це “принесе сльози на весь рік”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com