Де містився “перший” Стоунхендж: відкриття британських учених

13.02.2021, 15:30
94449

Одне з найбільших і найстаріших кам’яних кіл Великої Британії, Валлійський, було знайдене в Уельсі, на стоянці Ваун Маун у Пембрукширських пагорбах Преселі – його частини можуть бути будівельними блоками Стоунхенджа.

Читайте також: Сліди римського поселення знайшли у Польщі

Учені вважають, що камені могли бути розібрані та відбудовані заново на відстані 240 км на рівнині Солсбері в Вілтширі, де стоїть культова споруда, пише BBC News. Відкриття було зроблено під час знімання фільму “Стоунхендж: втрачене коло” – пише Таша Адамович (OBOZREVATEL).

Трете за величиною в Британії Валлійське коло має діаметр 360 футів (110 м). Воно дорівнює діаметру рову, що оточує Стоунхендж. Обидва збігаються в день сходу сонця в день літнього сонцестояння.

Деякі з монолітів в Стоунхенджі належать до того ж типу скель, що досі збереглися на валлійській ділянці.

Один з блакитних каменів всесвітньо відомої культової споруди має незвичайний поперечний переріз, який відповідає одному з отворів, залишених у землі у Ваун Мауні. Це дозволяє припустити, що моноліт почав своє життя як частина кам’яного кола на пагорбах Преселі до того, як був переміщений.

Відомо, що більш дрібні блакитні камені, вперше використані для будівництва Стоунхенджа, були перевезені за 150 миль (240 км) до сучасного Пембрукширу.

Нове відкриття передбачає, що блакитні камені з Ваун Мауна могли бути переміщені, оскільки древні люди з регіону Преселі мігрували, забираючи з собою навіть пам’ятники як знак спадкової ідентичності. Потім їх знову встановили в Стоунхенджі.

Раніше в межах дослідницького проєкту “Камені Стоунхенджа” під керівництвом професора Майка Паркера Пірсона з Університетського коледжу Лондона були знайдені два кар’єри з видобутку блакитного каменю на пагорбах Преселі.

Те, що камені виявилися витягнутими до того, як була закінчена перша стадія будівництва Стоунхенджа, спонукало команду повторно дослідити територію Ваун Мауна. Дослідників хотіли з’ясувати, чи не була вона місцем розташування кам’яного кола, яке пізніше перемістили до Стоунхенджа.

Попри те, що на місці залишалося лише чотири моноліти, археологічні розкопки у 2018 році виявили ями, на яких могли стояти камені. Це показало, що моноліти, які залишилися, були частиною ширшого кола з 30–50 каменів.

Наукове датування деревного вугілля та відкладень з отворів показало, що воно було закладене близько 3400 до н.е. Будівництво Стоунхенджа було розпочато пізніше – близько 3000 до н.е.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com