Суд зобов’язав ПриватБанк повернути 200 мільйонів Суркісам

24.03.2020, 15:50
67411

Печерський районний суд зобов’язав державний Приватбанк заплатити понад 200 мільйонів гривень офшорним компаніям братів Суркісів. У державному банку вже заявили, що подаватимуть апеляцію.

Читайте також: У Коломойського тепер з’явились усі шанси повернути Приватбанк

Про це мовиться у матеріалі видання “НВ. Бізнес” із посиланням на постанову суду.

Суддя Підпалий 25 лютого 2020 року фактично ухвалив рішення, яким зобов’язав Приватбанк виплачувати ошорам Суркісів гроші. Мовиться про кошти, які Суркіси розмістили на рахунках Кіпрськоїх філії Приватбанку ще у 2012 – 2014 роках.

Зараз Окружним судом Нікосії (Кіпр) розглядається справа № 2510/2017 за позовом шести офшорів до Приватбанку про виплату на їхню користь грошей на підставі депозитних договорів.

У Приватбанку, за даними журналістів, вже попередили, що подаватимуть апеляцію.

Що цьому передувало

Під час етапу роботи тимчасової адміністрації у Приватбанку була проведена процедура конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (так звана процедура – bail-in).

Сім’ю Суркісів теж визнали інсайдерами:

Ігор Суркіс мав у Приватбанку рахунок на 151 мільйон гривень,

Поліна Ковалик (дружина Григорія Суркіса) – 514,1 мільйона гривень,

Григорій Суркіс – 163,1 мільйона гривень,

Марина Суркіс (донька Ігоря Суркіса) – 174,5 мільйона гривень,

Рахміль Суркіс (батько братів Суркісів) – 44,8 мільонів гривень.

Що відомо про “офшори”?Це економічна зона, де громадяни іншої країни реєструють свій бізнес на пільгових умовах. Це може бути стратегією держави з низьким рівнем економічного розвитку, яка таким чином залучає капітал. Найпопулярнішими офшорами для бізнесменів є Кіпр, Багамські острови, Панама.

За даними Інституту cоціально-економічної трасформації, щороку з України через офшорні схеми виводять приблизно 11 мільярдів доларів.

У травні 2017 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов’язаними з Приватбанком особами сім’ю Суркісів. Суд також скасував накази тимчасового адміністратора Приватбанку, які стосувалися рахунків фізичних осіб.

У листопаді 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення і зобов’язав банк повернути гроші.

При розгляді цих справ НБУ вказував, що Ігор Суркіс та Ігор Коломойський – акціонери телеканалу “1+1”, що свідчить про зв’язок Суркіса з Приватбанком, а тому й родичі Ігоря Суркіса вважаються пов’язаними з Приватбанком особами.

Рішення на користь Суркісів може означати, що всі, хто був визнаний пов’язаною особою з банком, можуть оскаржити це, тоді держава ризикує втратити близько 29 мільярдів гривень (сума bail-in).

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com