Супрун пояснила, як лайки у соціальних мережах впливають на психічне здоров’я людей

2.05.2019, 11:32
23210

Реальне спілкування і близькість з людьми офлайн має більше переваг, ніж віртуальна взаємодія. Про це повідомила в Facebook в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, коментуючи намір Instagram приховувати лайки під постами заради психічного здоров’я користувачів.

Читайте також: Як стати щасливим без грошей: порада Супрун

“Останнім часом експерти багато говорять про шкоду соціальних мереж для здоров’я. Наприклад, про те, що вони роблять людей більш самотніми. Дослідження вказують, що кількість віртуальних друзів не підтверджує нашу соціалізованість і готовність спілкуватися, часом навпаки впливає на почуття самотності в реальному житті”, – йдеться в повідомленні.

Як нагадала Супрун, існує безліч досліджень, які підтверджують негативні ефекти від надмірного користування соцмережами: додатковий стрес, підвищення відчуття тривоги, погіршення настрою і навіть депресії. До негативних наслідків відносять і розвиток залежності, зниження самооцінки і порушення сну.

Отже, щодо кількості лайків під фото і їх впливу на наше психічне здоров’я, Супрун ділиться такими міркуваннями:

– Отримати лайк – один з вагомих мотиваторів будь-якої діяльності в багатьох соціальних мережах. Лайки є основною причиною, чому люди розміщують публікації. Втім, не тільки. Багато людей шукають відчуття підтримки, коли публікують щось в соціальних мережах.

– Деякі дослідження показали, що інвестиція у взаємини у вигляді того ж лайка збільшує відчуття підтримки. Такі прояви уваги найбільш ефективні, коли адресовані нам від близьких нам людей.

– В одному з опитувань серед підлітків Instagram визнаний платформою, яка надає найбільший негативний вплив на психічне здоров’я. Незважаючи на те, що респонденти вказали, що тут вони мають досить простору для самовираження і самоідентифікації, вони вважають, що ця соціальна мережа пов’язана з високим рівнем тривоги, депресії, залякуванням і страхом втрачених можливостей (відчуттям, що потрібно завжди залишатися на зв’язку, щоб нічого не пропустити і щось не сталося без вашої участі). У тому числі вони досить багато стурбовані тим, скільки лайків отримають їх фото.

– Фото в цій соціальній мережі можуть створювати нереалістичні очікування з приводу свого зовнішнього вигляду і сприяти низьку самооцінку. Саме Instagram, де персональні фотографії займають центральне місце серед контенту, сильно впливає на появу таких відчуттів.

– Вчені також відзначають, що такі “винагороди” як лайк або коментар стимулюють вироблення дофаміну, як і інші приємні для нас речі. Втім, в соціальних мережах ми отримуємо як позитивні, так і негативні “винагороди”, що, безумовно, матиме вплив на психічне здоров’я.

“З сьогоднішнім розвитком технологій важко спрогнозувати, як зміниться життя людей через невеликі інтервенцій. Але щодо психічного здоров’я можна стверджувати впевнено – спілкування в реальному житті, підтримка і відчуття близькості офлайн, мають набагато більше переваг”, – робить висновок Уляна Супрун.

В.о. міністра охорони здоров’я додає: “Пам’ятайте, іноді важливо і корисно бути поза зоною досяжності. Тому намагайтеся балансувати час, який ви проводите в соціальних мережах і телефонах”.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com