Супрун розповіла про небезпеку зараження COVID-19 під час куріння кальяну

13.06.2020, 18:46
75334

В час пандемії треба знати, що окрім герпесу, туберкульозу, гепатиту А й іншого непотребу через кальян можна ще й захворіти на COVID-19. Ексочільниця МОЗ Уляна Супрун розповіла на Facebook, чому небезпечно курити кальян у період пандемії COVID-19.

Читайте також: Вчені дослідили, чи передається коронавірус з молоком матері до дитини

Як приклад, вона навела випадок у Німеччині, де зафіксували спалах 36 випадків інфікування, які пов’язують з курінням кальяну в барі.  Як коронавірус передається через кальян Одноразові мундштуки, які дають в кальянних барах, не більше, ніж омана безпеки захисту від інфекції. Адже є ще трубки й резервуари з водою, де можуть накопичуватися патогени. Навіть, якщо їх ретельно дезінфікуватимуть після кожного з гостей бару, курці кальяну шерять мікробів з усіма, з ким розкурюють його. Особливо, коли люди видихають кальянний дим у повітря. Так, Національний інститут здоров’я в журналі Канадської медичної асоціації опублікував заяву, що куріння кальянів становить загрозу непропорційного підвищення частоти COVID-19 серед молоді.

Вони вважають кальяни ідеальним способом передачі нового вірусу. Дим кальяну, як і куріння робить дихальні шляхи вразливими до респіраторних інфекцій та погіршує перебіг захворювання. Інші причини не курити кальян Година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет. Адже під час куріння однієї сигарети курець вдихає 0,6 л диму, в той час як курець кальяну за один сеанс куріння кальяну вдихає 74.1 л диму. Дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки – це нітрозаміни, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), формальдегід і бензол. Люди, які вживають кальян протягом пів години, отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі — гіпоксію. Дим кальянів містить токсичні речовини, які можуть спричинити рак легень та інші види раку, серцево-судинні та респіраторні захворювання. Куріння кальяну підвищує частоту серцебиття, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти. Кальяни шкодять також пасивним курцям — людям, які його вдихають. Адже вони дихають не лише тютюновим димом, а й продуктами згоряння.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com