Супрун розповіла, як українцям правильно пити каву

14.05.2019, 11:50
24828

За словами керівниці МОЗ Уляни Супрун, кава може як принести користь, так і шкодити. Про це вона пише на своїй сторінці в соцмережі.

Читайте також: Супрун закликала українців не відвідувати контактні зоопарки

Відтак, якщо каву помірно вживати заради задоволення, а не стимуляції мозку, то вона корисна. Кава містить кофеїн і низку поліфенольних сполук та ефірних масел. Саме фенольні сполуки насамперед зумовлюють корисний вплив кави на здоров’я. Вони діють як антиоксиданти.

Кава добре впливає на різні процеси в організмі. Зокрема, на 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С, підвищує тиск, зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту, кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона. Любителі кави рідше хворіють на діабет, а у людей, які швидко руйнують кофеїн, цей напій знижує розвиток серцево-судинних хвороб. А ще – кава хороша в боротьбі із сонливістю.

Кава також може шкодити здоров’ю. Перш за все – це повільне знешкодження кофеїну.

″Якщо у вас гени ″потужних″ цитохромів, то кава на вас майже не буде діяти, і можна пити багато. Власники ″повільних″ цитохромів довго знешкоджують кофеїн, тому він діє довше і сильніше, і викликає тахікардію, гіпертензію, болі в серці, тривожність і порушення сну″, – повідомляє Супрун.

Радить не пити каву тим, у кого від нього б’ється серце, пересихає в роті і пропадає сон. Іноді люди потрапляють в залежність від кави. Спочатку від кави добре: вона викликає викид дофаміну, але з часом цей ефект зникає.

″Нейромедіатори закінчуються, починають діяти інші механізму відчуття втоми і виснаження, а мозок збільшує кількість аденозинових рецепторів. У результаті, щоб їх всі заблокувати, слід прийняти ще більше кави. Тривожність зростає, але кава не збуджує мозок″, – констатує керівник МОЗ.

Вона радить, зробити перерву і не пити кави. Після цього кількість аденозинових рецепторів зменшиться до звичного рівня.

Крім того, кава шкодить, якщо її поєднують із солодощами або молоком. Каву краще запивати водою, пити без цукру і смакоти або молока.

Поради, скільки пити каву, не існує. Якщо вона ″не діє″, то можна до шести порцій еспресо на день. Якщо кава занадто збуджує – максимум порції. Офіційні джерела найчастіше радять пити до чотирьох порцій кави на день – еквівалент 400 мг кофеїну.

Каву можна пити вагітним жінкам один-два рази на день. Втім, високі дози кофеїну під час вагітності збільшують ризик викидня або народження дитини з малою вагою. Цей напій може збільшувати ризик остеопорозу. Кава в поєднанні із сигаретами збільшує задоволення, продовжує дію кави і уповільнює знешкодження кофеїну.

″Якщо вам варто ″зробити ривок″, але сил немає, випийте кави і поспіть 15 хвилин. Під час сну в мозку стане менше аденозинових рецепторів, і кофеїну буде легше заблокувати інші. Такий трюк допоможе почуватися бадьоріше″, – радить Уляна Супрун.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com