Супрун спростувала популярні міфи про алергічні реакції на щеплення

18.03.2019, 18:53
16944

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розвінчала міфи про алергічні реакції на щеплення.

Читайте також: Супрун розвінчала популярний міф про вакцини

Про це вона написала у Фейсбук.

“Дуже часто батьки помилково вважають їх небезпечними для здоров’я і навіть відмовляються від вакцинації взагалі. У переважній більшості випадків такі реакції проходять самостійно. Ніякої небезпеки здоров’ю дитини вони не несуть”, – йдеться у дописі.

Глава МОЗ пояснила, що мова йде про такі реакції, як підвищення температури, поява набряку, ущільнення або почервоніння в місці ін’єкції.

За її словами, такі реакції організму пов’язані з механізмом дії певних вакцин. Щоб сформувати оптимальну імунну відповідь на введені антигени до вакцин додають спеціальні речовини-ад’юванти. Вони підсилюють місцеву реакцію і сприяють тому, щоб більше клітин крові відреагували на введену вакцину.

Супрун також назвала найбільш поширені міфи і дала їм спростування:

Міф 1: почервоніння – це алергічна реакція, тому треба застосовувати антигістамінні (протиалергічні) препарати.

Спростування: почервоніння, як реакція після щеплення, частіше за все не є алергічною, тому давати дитині протиалергічні засоби необгрунтовано. Крім того, розвиток анафілактичних реакцій ці препарати теж не попереджають.

Міф 2: температуру, яка з’являється після щеплення, потрібно обов’язково збивати.

Спростування: не варто давати дитині жарознижуюче “для профілактики”. Рекомендується давати жарознижуюче або знеболююче тільки в разі потреби.

Міф 3: компреси і мазі допомагають зменшити набряк і почервоніння.

Спростування: мазі, йодні сітки, додатки листя капусти або застосування компресів на місці уколу можуть привести до перегріву, ще більшого припливу крові до місця ін’єкції. Це може сприяти збільшенню розміру почервоніння або ущільнення в місці щеплення і навіть опіку. Тому ніяких маніпуляцій з місцем ін’єкції проводити не можна. Ущільнення пройде само по собі, якщо не втручатися.

Міф 4: після щеплення не рекомендується гуляти з дитиною на вулиці.

Спростування: прогулянка на свіжому повітрі ніяк не може нашкодити дитині. Зате допоможе позбутися стресу і відволіктися від стресу, який міг виникнути в результаті ін’єкції.

Супрун також додала, що до лікаря слід звернутися, якщо почервоніння почалося через два дні після щеплення і збільшилося в розмірі (понад 5 см). Також варто йти в лікарню, якщо біль посилюється або через два дні піднялася температура і тримається більше трьох днів.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у Facebook та Telegram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com