Свято 26 жовтня: що не можна робити на Привратницю, прикмети й іменинники

26.10.2021, 07:30
103790

26 жовтня православна церква здійснює святкування на честь Іверської ікони Божої Матері. Також віряни в цей день вшановують пам’ять мучеників Карпа, єпископа Фіатирського і священномученика Веніаміна Печерського. У народі цей день відомий як Банник або Банний день, коли наші предки збиралися на спільні обмивання.

Свої іменини святкують Микита, Альфред, Веніамін, Злата, Трохим, а за прикметами сьогодні судять про наближення негоди.

Що можна, а що не можна робити в цей день, розповідає OBOZREVATEL.

День Іверської ікони Божої Матері

Вважається, що образ Іверської Божої Матері був написаний святим апостолом Лукою в першому столітті, ще за життя Пресвятої Богородиці. За часів іконоборців образ від язичників сховали в морі. Там він нібито пролежав два століття. По закінченні цього терміну ікону в воді побачили ченці грузинського Іверського монастиря на Афоні. Їм здалося, що вона підноситься з води на вогняному стовпі. Її витягли з води і віднесли до монастиря, але вранці побачили її над обителлю. Так повторювалося кілька разів. Тоді монахи вирішили залишити образ біля воріт і назвали його Привратницею, а від імені обителі – Іверський монастир – вона отримала найменування Іверська.

Що не можна робити 26 жовтня

Наші предки вважали, що в цей день не можна хизуватися своїми досягненнями, інакше – можна все втратити і навіть “позбутися свого”. Також для цього дня існував і свій дрескод. На Русі вважалося поганою прикметою на Банник одягатися в чорний одяг. Табу накладалося навіть на незначні елементи гардеробу. На Русі вірили, що чорний одяг несе в собі в цей день зло, а людину, яка зважилася одягнути чорне, – чекають неприємності, втрати і скандали з близькими.

Читайте також: Лікарі з’ясували, кому категорично не можна їсти гарбуз

Крім того, цього дня традиційно намагалися не ходити в гості й не запрошувати до себе в будинок чужих людей. Категорично заборонялося розмовляти з незнайомцями. Вважалося, що відступництво від цього правила тягне за собою крадіжку з будинку або на вулиці.

Особливі правила цього дня стосувалися лазні. Так, не можна було митися поодинці, пізно ввечері, а ось помитися під жарти з друзями і попаритися віником – вважалося добрим знаком.

Прикмети 26 жовтня

Увечері прислухалися до півнів: якщо ті починали кукурікати в темряві, вважалося, що погода зміниться;

Наші пращури спостерігали у цей день за котами. Якщо ті ховають носи – чекай заморозків;

Червоні хмари цього дня обіцяли сильний вітер.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com