Синоптик попереджає про страшну стихію в Україні: де буде найбільш загрозлива ситуація

24.11.2023, 18:32
150317

26-27 листопада в більшості областей України очікуються складні погодні умови під впливом потужного південного циклону. Негода омине лише захід та схід країни. Про це каже синоптик Ігор Кібальчич, передає meteoprog.

Читайте також: Росія намагається розпалити міграційну кризу на кордоні з Фінляндією: до яких методів вдалися

За його даними, вдень 26 листопада мінімальний тиск у центральній частині циклону знизиться до 965 – 970 гПа, а при виході на сушу в районі Миколаївської та Херсонської областей не виключені й більш низькі показники тиску, які можуть стати рекордними.

“У тиловій частині циклону спостерігатимуться високі баричні градієнти, які можуть спровокувати ураганні пориви вітру (понад 32 м/с) у прибережній зоні та над акваторією моря”, – застерігає синоптик.

За його даними, ввечері 26 листопада та протягом ночі 27 листопада циклон пройде шлях від гирла Дніпра до північних районів Сумської області. Протягом усього зазначеного періоду в південних, центральних та північних областях фіксуватимуться небезпечні, подекуди стихійні метеорологічні явища, попереджає він.

“Найбільш загрозлива та небезпечна метеорологічна обстановка складеться у північно-західній частині Чорного моря, охоплюючи прибережні зони Одеської, Миколаївської, Херсонської областей та північний захід Криму (максимальний 3 рівень небезпеки на карті)”, – повідомив синоптик.

За його даними, у зазначеній місцевості 26 листопада очікуються пориви західного та північно-західного вітру 25-30 м/с, місцями 31-35 м/с. На акваторії моря сильний шторм та згінно-нагінні явища, які можуть призвести до затоплення низинних ділянок місцевості. На півдні Херсонської області та у Криму можливі грози.

“Крім того, очікується випадання сильних опадів у вигляді дощу з переходом у сніг, на Одещині сильна хуртовина, приріст снігового покриву до 25-35 см”, – прогнозує Ігор Кібальчич.

Дальність видимості при хуртовині може знижуватися до 70 – 200 метрів, каже він, а на дорогах і тротуарах очікується ожеледиця та сніговий накат.

“Погодні умови можуть призвести до масових падінь дерев, пошкодження дахів, обривів ліній електропередач та паралізації цивільної інфраструктури”, – попереджає фахівець.

У межах другого рівня (червоного на карті) також спостерігатимуться стихійні явища, пов’язані переважно з поривами вітру до 25-28 м/с, сильною хуртовиною та сильним снігом.

“Найбільш тривалі снігопади і хуртовини очікуються на заході Кіровоградської, у Черкаській, Київській, Чернігівській та Сумській областях. Тут висота снігового покриву за 1,5 доби може сягнути місцями 30-50 см”, – попереджає синоптик.

У зоні дії першого рівня спостерігатимуться небезпечні метеорологічні явища з меншою інтенсивністю і тривалістю. Очікуються пориви вітру 17-23 м/с, опади у вигляді дощу та мокрого снігу. На сході Вінницької та Житомирської областей – хуртовини, а у Полтавській та Сумській областях – місцями ожеледь.

“У другій половині дня 27 листопада внаслідок переміщення циклону далі на північ Європи, по всій Україні очікується стабілізація погодних умов з поступовим припиненням явищ та послабленням вітру”, – прогнозує Ігор Кібальчич.

Найбільш небезпечна погода очікується у північно-західній частині Чорного моря / інфографіка Ігор Кібальчич, meteoprog.com

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com