Табори для онкохворих та стеження: що відбувається з маленькими українцями в окупації

9.11.2023, 11:33
149493

На тимчасово окупованих територіях для українських дітей, які мають онкологічні хвороби, загарбники планують облаштовувати “табори”. Маленькі українці, які мешкають там, змушені проходити медичну фільтрацію.

Читайте також: Угорщина може заблокувати переговори про вступ до ЄС: в Україні вже мають рішення

Про це під час брифінгу у медіацентрі “Україна–Одеса” повідомила, адвокатка, директорка громадської організації “Східна правозахисна група” Віра Ястребова. Вона нагадала, що на окупованих територіях проводиться медична фільтрація дітей, мета якої – “відсів” хворих.

“Українські діти проходять медичну фільтрацію… Наразі на окупованій території будуватимуть табори для дітей, які мають онкологічні хвороби. І тут треба звернути увагу, що це – не заклади лікування, це – місце розміщення для таких діточок. Це такий своєрідний останній притулок, щоб доживати свій вік”, – наголосила Ястребова.

Як додала правозахисниця Ірина Чаура, наразі у РФ зростає кількість сиріт, яких повертають до дитячих будинків.

“За інформацією наших джерел, у Російській Федерації цьогоріч громадяни РФ повернули до дитячих будинків 20 тис. дітей-сиріт. Така велика кількість пов’язана з тим, що РФ почала депортацію дітей у Російську Федерацію у 2022 році. Наразі дітей з хворобами або дітей, з якими дорослі не знайшли порозуміння, повертають до дитячих будинків”, – стверджує вона.

Окрім того, за даними правозахисників, зафіксовані випадки перевірки телефонів у школярів. Але якщо раніше цим займалися шкільні вчителі, то віднедавна у “процесі” відбулися зміни. Зокрема, зафіксовано, що перевіркою гаджетів дітей займаються представники окупаційних силових структур. За словами Ястребової, фактично у дітей відбирають телефони й під час вилучення встановлюють програмне забезпечення, яке відстежує контент, який діти споживають.

“І що характерно, ці програми блокують певні сайти, а також встановлюють стеження за подальшим листуванням школярів. Під час перевірки телефони фіксують встановлені програми у дітей, ігри, українські сайти, або інформаційні ресурси, які вони відвідують. Таким чином окупанти намагаються виявити проукраїнські налаштованих дітей. Бо вони в них бачать потенційний спротив окупаційному режиму”, – розповіла адвокатка.

Також на окупованій Луганщині зафіксовано, що дітей примусово залучають до плетіння маскувальних сіток для окупантів. Вся ця процедура відбувається з обов’язковим переодяганням маленьких українців у військову форму.

“Тобто це такий захід мілітаризації з використанням дитячої праці”, – наголошують у правозахисній групі.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com