Тероборона в Україні: чи будуть резервістам платити і давати зброю додому

14.02.2022, 10:31
111385

Сили територіальної оборони в Україні продовжують набір бажаючих долучитися до національного опору, і зараз укомплектовані майже на 70%. Всього в країні буде створено 29 бригад і 150 батальйонів, а на постійній основі дійсну службу повинні проходити 10 тисяч бійців.

Читайте також: Німеччина в умовах санкцій ЄС поставляє РФ товари подвійного призначення – ЗМІ

Про це розповів командувач Силами тероборони Юрій Галушкін в інтерв’ю каналу “Україна 24“, передпє РБК.

Офіцер також пояснив, які вимоги до майбутніх резервістів при наборі, як люди зможуть поєднувати роботу і службу, і чи можна отримати оплату, перебуваючи в рядах тероборони.

Як стати резервістом

“ЗСУ максимально спростили умови вступу і підписання контрактів для резервістів. Наразі всі люди віком від 18 до 57 років можуть прийти й укласти контракт, щоб стати резервістом”, – говорить Галушкін.

Він нагадав, що була відкрита гаряча лінія тероборони, і будь-який бажаючий може отримати консультацію, і відповіді на питання про службу.

Потрібний список документів можна отримати в територіальних центрах комплектування, які є в районах і областях.

“Людина прибуває в батальйон і в бригаду, з нею проводять коротку бесіду, дивляться на її документи з військового комісаріату. Після цього укладають контракт”, – пояснює командувач.

Що зі службою, роботою та оплатою

Коли громадянин підписує контракт (строком на 3 роки) і приходить на дійсну військову службу, то не може більше ніде працювати – він стає військовослужбовцем і служить в ЗСУ.

“Якщо ми говоримо про резервістів, то вони не проходять службу в ЗСУ, а йдуть на роботу і там працюють. Якщо він резервіст і хоче навчитися захищати свою Батьківщину, то він приходить на вишкіл щосуботи. Якщо протягом року людина пройде 120 годин такої підготовки на вишколах, то їй виплатять премію – від 1500 гривень”, – розповів Галушкін.

Читайте також: Стало відомо, що Росія незабаром оголосить про свої дії після аналізу відповідей США та НАТО на її пропозиції щодо “гарантій безпеки”

Отримувати гроші за службу в теробороні резервісти не зможуть – лише плату під час призову їх на збори.

Зараз розробляється законопроект, який дозволить стимулювати роботодавців, щоб ті спонукали своїх співробітників укладати контакт з Силами тероборони.

Що зі зброєю

Галушкін звернув увагу, що є підрозділи Сил тероборони, і є добровольчі формування, які є різними категоріями, і з забезпеченням зброї ситуація відрізняється.

Підрозділи Сил тероборони забезпечуються штатною табельною зброєю в момент, коли вони розгортаються. У звичайному житті зброя і боєприпаси зберігаються при батальйонах і при бригадах.

Добровольчі формування – це не штатні підрозділи Сил тероборони, а це формування, в які можна вступити добровільно… Ці люди мають право при виконанні завдань Сил тероборони використовувати власну мисливську зброю, а також можуть забезпечуватися штатною табельною зброєю”, – розповідає командувач.

Взагалі ж зброю не можна брати додому ані резервістам, ані добровольчим формуванням.

Він додав, що до добровольчих формувань приступлять тільки після завершення планування. Критерії відбору таких добровольців:

люди навіть старше 60 років,

люди, не приписані в резерв Р1, Р2,

резервіста територіальної оборони, які не уклали контакт,

можуть бути багатодітні батьки,

можуть бути люди, які мають проблеми зі здоров’ям.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com