Транспортний безвіз із ЄС: Найєм пояснив, яке значення це матиме для українських перевізників

15.06.2022, 08:31
121960

За останні пʼять років ЄС став основним торговельним партнером України. Проте подальше зростання було обмежене нестачею дозволів на міжнародні перевезення.

Читайте також: Лукашенко може віддати наказ про вторгнення до України – Жданов

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм у Мережі 14 червня.

“Якщо коротко, для перевізників підписання цієї Угоди матиме таке ж значення, як скасування віз із країнами ЄС”, – наголосив він.

За даними заступника міністра, питома вага товарообігу України з країнами ЄС 2021 року складала понад 41%, а обсяг вантажоперевезень автотранспортом збільшився майже на 42%.

“Подальший ріст був обмежений нестачею дозволів на міжнародні перевезення, кількість яких за окремими напрямками або залишалась незмінною, або значно скорочувалась. Фактично дозвільна система була штучним бар’єром для здійснення вільної торгівлі, обмежуючи не лише двосторонню торгівлю, а й транзит наших товарів країнами ЄС”, – пояснив Найєм.

Читайте також: Кабмін погодив відставку голови Чернівецької ОВА

Він продовжив, що за три останні місяці у зв’язку із блокуванням українських портів обсяг товарообігу з ЄС автотранспортом зріс у декілька разів. Так, лише пального автотранспортом було імпортовано у 15 разів більше, ніж у довоєнні часи.

“Очевидно, ніяка дозвільна система такого навантаження б не витримала, і був великий ризик зупинки експорту автотранспортом вже у вересні-жовтні. Після підписання Угоди про транспортну лібералізацію проблему нестачі дозволів на міжнародні перевезення буде вирішено остаточно”, – наголосив заступник міністра.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com