Тривалий COVID: вчені виявили аномалії у легенях, які можуть пояснити задишку

30.01.2022, 17:02
110323

У легенях пацієнтів з тривалим періодом захворювання на коронавірус були виявлені аномалії. Це може дати потенційне пояснення тому, чому деякі люди відчувають задишку через довгий час після початкового зараження.

Читайте також: Голубовська розповіла, чи доведеться вакцинуватися від COVID-19 все життя

Про це повідомляє The Guardian.

Результати пілотного дослідження за участю 36 пацієнтів підвищують ймовірність того, що COVID може спричинити мікроскопічні ушкодження легень, які не виявляються за допомогою звичайних тестів.

Задишка є симптомом у більшості пацієнтів з тривалим періодом хвороби, але неясно, чи це пов’язано з іншими факторами, такими як зміна характеру дихання, втома або щось інше. За словами доктора Емілі Фрейзер, консультанта лікарень Оксфордського університету та співавтора дослідження, останні результати є першим доказом того, що основне здоров’я легень може бути порушене.

“Це перше дослідження, що демонструє аномалії легенів [у людей із тривалим перебігом COVID], у яких спостерігається задишка. Це дійсно передбачає, що вірус викликає якісь стійкі аномалії у мікроструктурі легень або у легеневій судинній мережі”, – сказала вчена.

Читайте також: Скільки часу можна носити респіратор не змінюючи

Вона додала, що буде потрібна додаткова робота, щоб прояснити клінічну значущість результатів, у тому числі те, як очевидні відхилення пов’язані з задишкою.

Клер Стівс, клінічний старший викладач Королівського коледжу Лондона, яка не брала участі в роботі, сказала, що результати становитимуть значний інтерес для всіх, хто живе з тривалою задишкою після коронавірусу.

“Вони припускають, що ефективність легень у виконанні того, для чого вони призначені – в обміні вуглекислого газу та кисню – може бути порушена, навіть якщо структура легень здається нормальною”, – сказала вона.

Стівс зазначила, що потрібно дочекатися завершення дослідження, щоб дізнатися, чи є ці ранні результати надійними.

“І якщо так, то наскільки вони пояснюють і якими є наслідки з погляду потенційних методів лікування”, – підсумувала викладач.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com