“Це сильний сигнал Росії”: як європейські лідери привітали Україну зі статусом кандидата на вступ до ЄС

24.06.2022, 13:02
122613

23 червня 2022 року точно увійде в історію. Україна офіційно отримала статус кандидата в члени ЄС. Відповідне рішення ухвалила Європейська Рада на саміті лідерів Євросоюзу в Брюсселі. Лідери Заходу та європейські політики вітають Україну із новим статусом.

Читайте також: Історичне рішення ЄС: Україна отримала статус кандидата, дорога до членства відкрита

Одним із перших прокоментував надання Україні, а також Молдові статусу країн-кандидатів на членство до Євросоюзу німецький канцлер Олаф Шольц. Лідер Німеччини привітав Україну та Молдову “в європейській родині”. 

“27 разів “так”! Вітаємо Україну та Молдову. Європейська Рада вітає дві нові країни-кандидатки на вступ до ЄС. До доброї співпраці в європейській родині!” – написав очільник німецького уряду.

Голова Євроради Шарль Мішель привітав Україну у своєму Twitter українською мовою:

“Погоджено! #EUCO щойно ухвалила рішення про надання статусу кандидата до ЄС Україні та Молдові. Історичний момент! Сьогодні – віховий крок на вашому шляху до ЄС. Вітаю Володимира Зеленського і Маю Санду, а також народи України та Молдови. Наше майбутнє – разом!”.

Президент Франції Еммануель Макрон, коментуючи рішення ЄС про статус кандидата для України, наголосив, що “це сильний сигнал Росії”. “Ми пропонуємо європейську перспективу Україні, Молдові та Грузії. Це сильний сигнал Росії в поточному геополітичному контексті – надати Україні та Молдові статус кандидата”, – висловився Макрон під час брифінгу після засідання саміту лідерів ЄС.

Президентка Європарламенту Роберта Мецола, вітаючи Україну та Молдову з наданням обом державам статусу кандидатів у члени Євросоюзу, назвала це рішення “часом Європи”.  “На правильному боці історії. Вітаємо народ України та Молдови. Сьогодні ми дали надію. За свободу, за демократію, за наше майбутнє. Це час Європи”, – йдеться у дописі президентки Європарламенту.

Надання Україні статусу кандидата – це визнання того, що вона належить до європейської родини, та визнання всіх жертв українців. Так відреагував на рішення ЄС голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас. З цієї радісної новини посол в ЄС записав відеозвернення, в якому сказав: “Це – визнання, що Україна належить до європейської родини, визнання всіх жертв, яких українці зазнали, починаючи з Майдану, й зазнають зараз, помираючи на полі бою через несправедливу, неспровоковану агресію РФ. Зараз ваш європейський вибір зрозумілий – робота розпочнеться завтра, з усіма реформами ЄС, але сьогодні ми святкуємо”.

“Не білий, але чітко синьо-жовтий дим із Брюсселя: Україна офіційно є країною-кандидатом до ЄС! Це один із найбільш геополітичних днів у моєму житті, такий же важливий, як 1991 та 2004 роки”, – написав Маасікас у Twitter.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн наголосила, що Україна є “частиною нашої європейської родини”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com