Церковне свято 18 грудня – день пам’яті святих, прикмети і заборони сьогодні

18.12.2021, 07:33
107510

Преподобний Сава жив в кінці IV – початку V століття, походив з багатої і благочестивої сім’ї. Коли хлопчикові було 8 років, він пішов в монастир і показав себе, як відповідальний і строгий подвижник, тому його ще в отроцтві поставили в ченці. У шістнадцять років святий Сава відправився в Палестину на поклоніння святим місцям, там йому передбачили, що він стане шанованою людиною і засновником великої лаври.

Багато родичів просили Саву повернутися в світ, але він відмовлявся. Для того, щоб успішніше боротися зі злим духом, святий відправився в печеру, де пізнав відлюдництво. До нього стали приходити багато учнів, так і була заснована свята обитель. Пізніше Сава заснував ще кілька таких місць, богадільню, лікарню і притулки для жебраків. Помер преподобний Сава у віці 95 років і за своє життя зробив безліч важливих для християнства вчинків.

На честь пам’яті святого сьогодні відзначається народне свято 18 грудня – Саввін день.

Православне свято 18 грудня – день пам’яті преподобного Каріона

Каріон жив в IV столітті і вів благочестивий спосіб життя, у нього була дружина і діти. Але незабаром чоловік захотів піти в монастир, щоб вести подвижницьке життя і служити Господу. Дочку він залишив матері, а сина взяв з собою і виховував у християнських традиціях. Коли син Каріона виріс, то постригся в ченці. Обидва – і батько, і син – заслужили любов Господа і тому були зараховані до лику святих.

Прикмети 18 грудня

почути спів снігура – до хуртовин і хуртовини;

свататися 18 грудня – шлюб буде вдалим;

морозно, але білки бігають по землі – настане відлига;

на Саву в сім’ї хтось помер – протягом року в сім’ю знову прийде смерть.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір’ями, вагітним жінкам сьогодні не можна мити голову, інакше дитина народиться з поганою пам’яттю. Християни 18 грудня не ходять в гості і самі нікого не запрошують – Саву відзначають в сімейному колі. У цей день заборонено працювати, особливо, жінкам. Сваритися і ображатися теж не можна – це гріх в будь-яке церковне свято.

Що можна робити 18 грудня

Преподобний Сава вважається цілителем і чудотворцем, тому в цей день можна піти до церкви, щоб помолитися святому про одужання. Також жінки просять його про вдале заміжжя, вагітність і благополуччя для сім’ї. Незважаючи на те, що 18 грудня жінкам не можна працювати, займатися рукоділлям можна, тому в цей день ви можете, наприклад, вишивати.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com