Ціни на каву будуть рости: українцям радять запастися ароматними зернами

18.09.2021, 11:40
101191

Ціни на каву продовжують рости

Ця тенденція буде незмінною на світовому ринку ще, принаймні, і на початку 2022 року. Зростання світових цін пов’язують із двома чинниками: катастрофічно малим збором врожаю зерен в основних країнах-постачальниках кави, а також скороченням виробництва кави через локдаун.

Цьогоріч різко скоротилися поставки кави на світовий ринок від трьох основних експортерів цього продукту – Бразилії, Колумбії та В’єтнаму. Причому якщо Бразилія і Колумбія недоотримали урожай кави через украй несприятливі погодні умови, то у В’єтнаму була інша причина.

Туди лишень докотився дев’ятий вал пандемії коронавірусу. Через різке зростання кількості захворювань, багато підприємств припинили роботу, що не забарилося позначитися на обсягах виробництва і, відповідно, на експортних поставках.

Читайте також: Рекордні ціни на газ. «Нафтогаз» готує нову систему постачання для населення

В результаті, експорт в’єтнамської кави у серпні впав майже на 9% порівняно з липневим. А в період із січня по серпень 2021 В’єтнам відправив на експорт на 6,4% кавових зерен менше, ніж за той же період 2020 року. А він, між іншим, є другим експортером цього продукту в світі після Бразилії.

Однак через загибель великої частини врожаю у Бразилії та Колумбії внаслідок заморозків і посухи, в’єтнамська кава йшла на “ура” і, до того ж, за вищою ціною. Це дозволило в’єтнамцям за нижчий обсяг поставок отримати вищу виручку у порівнянні з минулим роком.

Тому українцям, які не готові щодня залишати в кав’ярнях десятки, а то й сотні гривень за чашечку ароматного напою, а вважають за краще кавувати у себе на кухні, не завадило б запастися кількома кілограмами зерен, аби спокійно пережити смутні часи. А там, дивись, ковід у В’єтнамі піде на спад, а від Бразилії відступлять морози. І все буде як до пандемії.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com