Турецька війна проти курдів: нова “гаряча точка” на карті, та чим конфлікт небезпечний для Європи

11.10.2019, 16:11
46584

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що розпочалася давно запланована військова операція на північному сході Сирії в районі, який наразі контролюють курди. Про це пише ТСН.

Читайте також: Турецькі війська увійшли в північно-східну Сирію

Цей крок став наслідком того, що президент США Дональд Трамп на вихідних повідомив, що американські війська будуть виведені з району і цього разу не захищатимуть курдів.

У четвер, 10 жовтня, турецькі війська оточили прикордонні міста Рас-аль-Айн та Таль-Аб’яд. І вже наступного дня зранку міста вже були захоплені. 11 жовтня Анкара знову підключила до наступу авіацію та завдала ударів з повітря по околицях Айн-Ерус. Загалом Туреччина здійснила близько 200 атак.

Своєю чергою, об’єднання “Демократичні сили Сирії” (SDF), кістяком якого є військове формування курдів з YPG повідомляє про супротив наступу та відбиття кількох наземних атак, зокрема поблизу міста Телль-Аб’яд.

Туреччина хоче створити “безпечну зону”, що пролягає на відстані 480 км уздовж сирійського боку кордону та переконує, що вона не просунеться глибше, ніж запланована межа в 32 км.

На території, яку планують “зачистити” від курдів, турки хочуть розмістити близько 2 мільйонів сирійських біженців (В Туреччині проживає понад 3,6 млн сирійських біженців, які залишили Сирію через громадянську війну, яка почалася в країні 2011 року).

Після початку військової операції та розуміння, що США відмовилися ставати на захист, Сирійські демократичні сили (SDF), в які входить ополчення YPG привели до повної бойової готовності війська та почали чинити спротив наступу.

Спочатку бійці курдських воєнізованих формувань підпалили кілька нафтових свердловин у провінції Хасака на півночі Сирії. Потім намагалися чинити опір добре підготовленій турецькій армії поблизу великих поселень, однак поки це успіху не принесло, і вони поступово втрачають позиції.

Турецькі військові повідомляють про “ліквідацію” 277 бійців курдських угрупувань. Окрім цього, в Анкарі розповіли про першого загиблого турецького військового під час спецоперації та кількох поранених.

Видання Daily Sabah своєю чергою пише, що YPG обстріляли з мінометів турецькі прикордонні міста Ачкакале та Нусайбін. Зазначається, що під час атаки загинули 6 мирних людей, серед яких немовля, ще 70 отримали поранення. Активісти Сирійської обсерваторії з прав людини, своєю чергою, повідомили про щонайменше 29 загиблих серед SDF та 17 з-поміж протурецьких сирійських повстанців – Вільної сирійської армії.

Лідери США, Єврокомісії та НАТО закликали президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана зупинити військову операцію.

“Я закликаю Туреччину, а також інших учасників діяти стримано і припинити операції, які, поки ми говоримо, вже ведуться. Вторгнення посилить страждання цивільного населення, які вже неможливо описати словами”, – сказав президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер під час свого виступу в середу, 9 жовтня, в Європарламенті.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також закликає Туреччину не “продовжувати дестабілізувати регіон” через військові дії на півночі Сирії. Він зазначив, що Туреччина, союзник НАТО, “має законні занепокоєння щодо безпеки”, зазнавши “жахливих терактів” та прийнявши тисячі біженців.

“Важливо уникати дій, які можуть дестабілізувати регіон, посилити напруженість і заподіяти більше людських страждань”, – сказав Столтенберг і додав, що Туреччина повинна діяти “стримано”, а будь-які дії повинні бути “пропорційними”.

Генсек НАТО зазначив, що обговорить військові дії з лідером Туреччини у п’ятницю в Стамбулі.

Президент США Дональд Трамп теж засудив дії Туреччини в Сирії, однак підтвердив, що не збирається допомагати курдам і раніше вже витратив “величезну купу грошей” на допомогу курдським силам: “Сьогодні зранку Туреччина, член НАТО, вторглася до Сирії. Сполучені Штати не підтримують цей напад і чітко зазначили Туреччині, що ця операція – погана ідея”.

Читайте також: Ердоган заявив, що США та ЄС втручаються у справи Туреччини

Тим часом Велика Британія, Франція, Німеччина, Бельгія та Польща стали ініціаторами засідання Ради безпеки ООН щодо наступу Туреччини в Сирії.

Для Європи зараз існує небезпека перед гуманітарною катастрофою в регіоні і як результат – тисячі курдських біженців. Сирійська обсерваторія з прав людини повідомляє, що близько 64 000 людей у регіоні вже покинули свої домівки. Ця цифра може зрости до 300 тисяч під час продовження наступу. Однак Туреччина все ж планує створити умови для сирійських біженців на території буферної зони та розселити там 2,5 млн тих, хто раніше втік із Сирії до Туреччини.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com