Тут вирішує Україна: в Офісі президента відреагували на заяви Папи Франциска про миротворчу місію

2.05.2023, 19:30
139928

Ватикан, як і будь-який суб’єкт глобальної політики, може обговорювати розв’язану Росією війну, аналізувати сценарії розвитку подій та шукати практичні рішення, проте підсумкові ініціативи повинні бути точно узгоджені з Україною.

Читайте також: Забронювати працівників від мобілізації стало простіше: які зміни вніс Кабінет міністрів

Представники Святого Престолу могли би долучитися до допомоги у поверненні полонених росією українців та депортованих дітей, зазначив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі “Укрінформу”.

“Безумовно, обговорювати війну, аналізувати сценарії розвитку подій та шукати практичні рішення може будь-який суб’єкт глобальної політики, у тому числі й Ватикан. Занурення у тему – це можливість більш глибоко усвідомити причини агресивної поведінки рф і як наслідок сформулювати більш чітке розуміння, що таке реальне посередництво сьогодні. Однак підсумкові ініціативи точно мають бути узгоджені з Україною і будуть узгоджені в любому випадку. Бо саме субʼєктність України сьогодні є абсолютно визначальною. Долю України без участі України ніхто не вирішуватиме, і це є аксіоматичним”, – підкреслив Подоляк.

За словами радника очільника ОП, і для нас, і для наших ключових партнерів відправною точкою врегулювання вже є чітка формула миру, запропонована президентом Володимиром Зеленським.

Подоляк нагадав, що перший і надважливий пункт української формули миру – беззаперечний вивід усіх російських збройних формувань за межі міжнародно визнаних кордонів України 1991 року – це “категорична передумова початку будь-яких переговорних процесів”.

Родник голови ОП наголосив, що говорити про мир чи навіть про якесь післявоєнне врегулювання, поки українські громадяни живуть в окупації, зазнають насилля у катівнях, абсурдно, особливо тоді, коли Росія демонстративно принижує і міжнародне право в цілому, і окремі конвенції зокрема.

Подоляк наполягає, що потрібно спиратися на реалії та виходити з основних принципів міжнародного права – територіальної цілісності держав та суверенітету.

“Тому ще раз наголошу, що саме Україна матиме вирішальну суб’єктність у врегулюванні війни. За 9 років збройного конфлікту ми чітко усвідомили – якщо Росії поступитися бодай метром нашої території, подальшої ескалації, подальших етапів маштабованої війни не уникнути. Апетити Кремля лише зростатимуть у відповідній прогресії”, – зауважив він.

Водночас Подоляк зазначив, що місія представників Понтифіка у Москві може зайнятися важливими гуманітарними аспектами війни – облік та дотримання умов поводження з військовими та цивільними полоненими, а також повернення депортованих українських дітей.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com