У Брюсселі завершились переговори щодо транзиту газу: чого чекати українцям

28.10.2019, 19:15
49326

28 жовтня у Брюсселі завершився черговий раунд переговорів між Україною, Росією та ЄС про транзит газу. Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчовіч заявив, що розчарований результатами тристоронніх переговорів, передає УНІАН.

Читайте також: Ціна газу взимку зросте: причина і суми

“Мій посил на сьогоднішніх переговорах – час минає. Настає критичний час. Коли потрібно визначитися. Це те, до чого я апелював під час сьогоднішніх переговорів до обох сторін. Змушений заявити, що я розчарований підсумками сьогоднішньої зустрічі. Наша мета напередодні переговорів була, незважаючи на політичну волю, знайти позитивні сторони у взаємодії”, – розповів він.

За словами Шефчовіча, метою переговорів сьогодні було також знайти спільне розуміння, що контракт на транзит газу має бути укладений за європейськими правилами.

Єврокомісар зазначив, що він висунув сторонам пропозиції щодо обсягу транзиту газу і тарифів на його транспортування, але російська сторона не підтримала його.

“Параметри, які я презентував, були прийнятні для української сторони, але на жаль, російська сторона не готова була прийняти ці ж умови. Я хочу наголосити, що час минає”, – додав він.

“Ми повністю підтримуємо позицію наших європейських партнерів, враховуючи чітку позицію України щодо забезпечення безпеки поставок в регіоні, забезпечення стабільних поставок на європейські ринки газу, а також стабільних об’ємів, необхідних для роботи української ГТС”, – міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель.

За його словами, пропозиція Європейської комісії базується на десятирічному контракті і на об`ємах 60 млрд куб. м газу на рік з можливістю збільшення до 90 млрд куб. м. Також він додав, що договір має бути підписаний на основі європейського законодавства.

Водночас за словами міністра енергетики Російської Федерації Олександра Новака, зустріч пройшла “конструктивно”, а Росія готова працювати за європейським законодавством для транзиту газу через Україну.

Цей раунд переговорів про транзит газу тривав близько 80 хвилин. Зустріч делегацій України, Росії та ЄС відбулася із запізненням на 2 години. Однак самі переговори тривали вдвічі довше, ніж попереднього разу у вересні 2019 року. Наступна зустріч запланована на листопад цього року.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com