У “Феофанії” провели рідкісну операцію з видалення пухлини вагою 4,5 кг

19.09.2020, 12:18
84535

У столичній лікарні “Феофанія” медики провели унікальну операцію, під час якої видалили пухлину вагою 4,5 кг з грудної клітки пацієнтки.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Читайте також: В Україні поновили виплати лікарняних й декретних

Операцію провели 66-річній жінці з Хмельницької області. Родина має вісьмох дорослих дітей, один із синів – учасник АТО. Жінка дізналася про пухлину в легенях три роки тому, але через брак коштів відмовлялася від лікування. Коли її стан почав погіршуватися, з’явилася задишка і слабкість, жінка звернулася до медичного закладу. У обласній лікарні їй поставили діагноз – солітарна фіброзна пухлина правого гемітораксу. Новоутворення було великим, а тому зрослося, затиснуло праву легеню й давило на ліву легеню та серце.

Місцеві лікарі відмовилися проводити операцію. Онколог сказав, що без операції жінка могла б прожити від двох тижнів до двох місяців. Саме тому жінка поїхала до Києва. У “Феофанії” після обстежень та консультацій понад 30 фахівців провели операцію, яка тривала 12 годин. Її вартість, з урахуванням використаної апаратури, препаратів та донорської крові, становить близько 1 млн грн.

“Складність операції полягає в тому, що, по-перше, важкий соматичний загальний стан пацієнтки – локалізація пухлини непроста, є небезпека великої крововтрати, пошкодження легень та зупинки серця. По-друге, технічно складно. Мають бути одночасно зібрані відповідні спеціалісти та необхідне обладнання”, – пояснив головний лікар “Феофанії” Ігор Семенів.

Заступник головного лікаря з медичної частини Андрій Строкань розповів, що під час видалення пухлини використовувався апарат штучного кровообігу, який фактично виконує функції легень і серця. “Таких операцій у світі робиться не дуже багато. У пацієнтки двічі зупинялось серце. Один сет (набір для підтримання) для ЕКМО коштує 100 тисяч гривень, а вартість апарата – шість з половиною мільйонів гривень. Успішні ЕКМО проводились у кардіохірургії, зокрема дитячій. А застосування у пацієнтки з пухлиною в легенях – вперше в Україні”, – розповів він.

Після хірургічного втручання пацієнтку  п’ять днів її підтримував апарат ЕКМО. Нині жінка самостійно дихає та вже виходила надвір.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com