У Харкові майор здав місця дислокації ЗСУ та поліції, частину з яких окупанти обстріляли: його пояснення дивують

8.02.2024, 07:31
153855

У Харкові до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна засудили майора поліції, оперуповноваженого 3-го відділу управління оперативної служби ГУНП у Харківській області, який від початку повномасштабної війни здавав Росії місця дислокації ЗСУ, своїх колег із правоохоронних органів та інших силовиків.

Читайте також: Кількість поранених у Києві сягнула 40: скільки загиблих внаслідок атаки

Про це йдеться у вироку Дзержинського районного суду м. Харкова (назва суду не декомунізована – ред.).

За даними суду, майор Нацполіції у Харківській області ще 24 лютого 2022 року погодився на співпрацю з ФСБ. Він здавав російським окупантам координати дислокації підрозділів ЗСУ, СБУ та Нацполіції, а також повідомляв, де в Харкові ремонтують військову зброю. Під час слідства вдалося встановити, що по частині цих місць окупанти завдали ракетних ударів або ж їх обстріляли з артилерії. Про кількість жертв зрадника в матеріалах суду інформації немає.

Затримали підозрюваного працівники СБУ та ДБР у травні 2022 року.

На суді підозрюваний провину не визнав. Він заявив, що не розуміє, чому його затримали. Чоловік додав, що він дійсно спілкувався зі своїм братом, який живе у Росії та є колишнім правоохоронцем, проте зараз нібито перебуває на пенсії.

Він заявляв, що не спілкувався з працівником ФСБ та не відправляв йому жодних відео чи фото з координатами ЗСУ. Також експравоохоронець додав, що переписку з “братом” видалив, щоб нібито “звільнити місце в пам’яті телефона”.

Він додав, що під час затримання зброю йому нібито могли підкинути.

На суді також виступили поняті, які були присутні під час затримання майора. Вони пояснили, що підозрюваного ніхто не бив і не чинив на нього тиск. Коли затриманого запитали, навіщо він працював на Росію, той заявив, що хотів змінити державний лад.

Керівник підозрюваного пояснив, що “завдань на фіксування місць розташування правоохоронних органів і військової техніки в м. Харків чи об`їзд і фіксування блокпостів у період часу кінець березня – початок квітня 2022 року його підлеглому поставлено не було”.

Рідний брат підозрюваного на суді пояснив, що з родичем не спілкується. Він додав, що їхній двоюрідний брат дійсно в РФ є чи то поліцейським, чи то військовим. 24 лютого 2022 року росіянин зателефонував йому та заявив, що “не потрібно воювати проти Росії та потерпіти 2-3 дні”. Згодом брат пропонував йому здавати місця дислокації ЗСУ, але він відмовився.

Суд проаналізував докази. Зокрема, через програму “Cellebrite” було встановлено, що на мобільному телефоні підозрюваного були збережені графічні зображення, зокрема фотографії військової техніки ЗСУ, блокпостів, місць розташування підрозділів силових структур регіону, місць скупчення військовослужбовців і військової техніки ЗСУ, геопозиції на карті з відмітками та координатами тощо. Згідно з наявними метаданими, вищевказані зображення були збережені в пам`яті телефона в період після 24.02.2022 р. та передавалися з використанням месенджера Telegram.

Всі ці дані зрадник передавав своєму двоюрідному братові, який проходив службу в десантних військах ЗС РФ, ОМОНі та згодом у СОБРі, брав участь у бойових діях у Чечні та на території республіки Інгушетія, працював старшим оперуповоноваженим бойового відділення спеціального загону швидкого реагування поліції РФ і зараз обіймає посаду в Управлінні ФСБ РФ по Бєлгородській області у званні полковника.

Прикметно, що полковник ФСБ передавав родині підозрюваного гроші на внесення застави та хотів вивезти його з України на територію РФ.

Суд визнав майора поліції винним за ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 263 КК України та засудив до довічного позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Покарання державний зрадник відбуватиме в колонії закритого типу.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com