У Харкові суд звільнив з-під варти обвинувачених у справі про теракт 2015 року

28.12.2019, 14:15
58068

Фрунзенський райсуд Харкова засудив до довічного ув’язнення Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова, обвинувачених у скоєнні теракту біля Палацу спорту 22 лютого 2015 року, але змінив їм запобіжні заходи з тримання під вартою на особисті зобов’язання. Судове засідання транслювалося ресурсом “UA: Харків” у Facebook. Повідомляє УНІАН.

Читайте також: У Польщі затримали українця, який планував теракт

Судова колегія ухвалила визнати Дворнікова, Тетюцького та Башликова винними у вчиненні ряду кримінальних правопорушень, зокрема, передбачених ст. 263 ч.1 (незаконне поводження зі зброєю) та ст. 258 ч.3 (теракт) Кримінального кодексу України.

Зокрема, за ст. 263 ч.1 суд вирішив призначити покарання у вигляді позбавлення волі строком на 7 років, а за ст. 258 ч.3 − довічно позбавити волі з конфіскацією майна. Водночас на підставі ст. 70 ч.1 ККУ шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим суд остаточно призначив обвинуваченим покарання за сукупністю злочинів у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією усього майна.

Також суд зарахував їм час перебування в установі попереднього ув’язнення з 26 лютого 2015 року до 28 грудня 2019 року до строку відбування покарання. Зокрема, цей час зараховано з розрахунку один день попереднього ув’язнення на два дні позбавлення волі.

При цьому суд постановив, що до набрання вироком законної сили запобіжні заходи обвинуваченим у вигляді тримання під вартою змінити на особисті зобов’язання, звільнивши з-під варти негайно. Крім того, суд ухвалив, що Дворніков, Тетюцький та Башликов зобов’язані з’являтися до суду та прокурора за першою вимогою і повідомляти про зміну місць проживання.

Тим часом біля будівлі суду кілька людей розгорнули транспарант: “Обмін терористів − ганьба Зеленського”.

Читайте також: У Харкові невідомі підірвали банкомат і викрали гроші

Зазначимо, 26 грудня, прокурор Володимир Лимар просив суд визнати обвинувачених винними і засудити їх до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. Водночас він виступив з ініціативою, щоби до набрання чинності вироку змінити всім трьом підозрюваним у теракті особам запобіжний захід з утримання під вартою на особисте зобов’язання.

Представник державного обвинувачення пояснив, що це спричинено рішенням влади реалізувати домовленості щодо обміну всіма утримуваними сторонами конфлікту на Донбасі особами, котрі були досягнуті президентами України Володимиром Зеленським і Росії Володимиром Путіним на зустрічі в “нормандському форматі” на початку цього місяця в Парижі.

Вирок у справі про теракт біля Палацу спорту. Наживо. ❗ UPD: Вирок суду – довічне ув’язнення. Також колегія змінила обвинувачуваним міру запобіжного заходу. Усіх трьох мають негайно звільнити з-під варти в рамках обміну з Росією.UPD: На думку суду, провина Дворнікова, Башликова та Тетюцького у скоєнні терористичного акту повністю доведена. UPD: Суд перейшов до оцінки доказів. Колегія вважає, що порушень під час досудового розслідування не було. Усі докази зібрані законними методами. Невизнання провини обвинувачуваними – голослівні. Самі обвинувачувані, на думку суду, зловживали своїми правами. UPD: Частину людей, які виступають проти обміну обвинувачуваних, не пускають на засідання. Поліція закрила двері до зали. Суперечка в коридорі._______________Обвинувачуваних у залі суду немає. Дворніков, Башликов та Тетюцький слухають вирок в режимі відеоконференції: https://bit.ly/39mUy31 Перед початком засідання біля будівлі суду розгорнули транспарант: «Обмін терористів – ганьба Зеленського».

Опубліковано UA: Харків Пʼятниця, 27 грудня 2019 р.

Нагадаємо, 22 лютого 2015 року біля Палацу спорту в Харкові під час проведення урочистої ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності стався вибух. У результаті теракту загинули четверо і поранено дев’ятеро людей.

Внаслідок вибуху на місці загинули харківський активіст Євромайдану Ігор Толмачов, підполковник міліції Вадим Рибальченко.

Наступного дня помер 15−річний Данило Дідік, що внаслідок вибуху отримав тяжку черепно−мозкову травму і впав у кому. 24 лютого помер ще один поранений внаслідок вибуху − 18−річний студент Харківської Академії міського господарства Микола Мельничук.

26 лютого 2015 року співробітники СБУ за підозрою у вчиненні теракту затримали трьох жителів Харківщини − Володимира Дворникова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова. Усім трьом оголосили підозру за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю).

Читайте також: У Сомалі стався кривавий теракт: близько сотні загиблих

 22 квітня 2015 року обвинувальний акт доправили до Фрунзенського районного суду Харкова. Обвинувачені своєї провини не визнали. У квітні 2017 року суд почав слухання у справі про теракт від самого початку, бо в колегії суддів сталась заміна.

Загалом, за даними адвоката потерпілих Олега Головкова, за 4,5 роки слухання справи було зірвано або засідання не відбувалося 170 разів.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com