У Харкові внаслідок обстрілу загарбниками пошкоджена ядерна установка інституту

6.03.2022, 18:29
113670
Від обстрілів російських військових постраждала дослідницька ядерна установка “Джерело нейтронів, яка розташована на майданчику Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут”.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання.

“6 березня під обстріли потрапила дослідницька ядерна установка “Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів» (ЯПУ “Джерело нейтронів”), яка розташована на майданчику Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у результаті бомбардування повністю зруйнована підстанція РУ-0,4 кВ, пошкоджені кабелі кондиціонерів системи охолодження клистерної галереї лінійного прискорювача електронів.

Також в деяких місцях наявні поверхневі пошкодження основної будівлі установки, пошкоджена теплотраса до комплексу будівель та споруд ЯПУ “Джерело нейтронів”, вибиті вікна в будівлі насосної та градирень, в лабораторії ізотопів.

В інспекції уточнили, що перелік ушкоджень наразі не є повним; інформація про наслідки уточняється персоналом ЯПУ “Джерело нейтронів”.

“До початку агресії РФ ЯПУ “Джерело нейтронів” знаходилась на етапі фізичного пуску, в рамках якого активна зона була завантажена свіжим ядерним паливом. 24.02.2022 оперативним персоналом ЯПУ “Джерело нейтроні”» установка була переведена в глибокий підкритичний стан, – додали в ДІЯРУ.

ЯПУ “Джерело нейтронів” призначене для проведення наукових і прикладних досліджень у сфері ядерної фізики, радіаційного матеріалознавства, біології, хімії та для виробництва медичних радіоізотопів.

СБУ розпочала розслідування за статтею екоцид (ст. 441 КК України). Правоохоронці продовжують збір доказів для міжнародного суду.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com