У Луцьку скандал через мільйонні тендери під час війни

4.04.2022, 13:00
116600

З 24 лютого по 31 березня 2022 року Департамент житлово-комунального господарства Луцької міської ради оголосив закупівель на майже 75 мільйонів гривень. У місті, яке вже тричі потерпало від бомбардувань, планують капітальні ремонти дворів і скверів, озеленення і косіння газонів. Це викликало збурення серед активістів і волонтерів, які збирають кошти на амуніцію, медикаменти і навіть їжу для Збройних Сил України.

Про це пише «Сила правди».

30 березня громадський активіст Сергій Рижков опублікував в мережі Facebook допис про те, що у Луцьку проводять тендер на капітальний ремонт прибудинкових територій на вулиці Кравчука. Очікувана вартість ремонту – понад 14,5 мільйонів гривень. Чоловік обурився, що такі шалені гроші йдуть не на підтримку Збройних Сил України.

«1000 бронежилетів? Ні, не буде. Буде двір. Буде асфальт. Бруківка…», – написав Сергій Рижков.

Окрім того, в коментарях до цього допису він додав скріншоти подібних закупівель оголошених Департаментом житлово-комунального господарства під час війни. Зокрема йдеться про послуги з миття скляних павільйонів на зупинках громадського транспорту на 264 тисячі гривень та ремонт скверу поблизу готелю «Україна» за 1 мільйон 192 тисячі гривень.

З початку розв’язання росією повномасштабної війни в Україні до 31 березня 2022 року Департамент житлово-комунального господарства Луцької міської ради оголосив про 98 закупівель на загальну суму майже 75 мільйонів гривень. З них 5 були неуспішними, 22 станом на 31 березня знаходились в активній стадії та 71 завершилась.

Діапазон закупівель досить широкий: від канцелярського паперу до капітальних ремонтів дворових територій. Найдорожчі з розпочатих, але ще не завершених торгів, це капітальний ремонт прибудинкових територій по вулиці Кравчука за 14 мільйонів 562 тисячі гривень, послуги з посадки кущів, дерев, квітів з їх прополюванням та доглядом на майже 9 мільйонів 873 тисячі гривень, два лоти на прибирання та підмітання вулиць на загальну суму 12 мільйонів 895 тисяч гривень. З переліку закупівель видно, що в Департаменті ЖКГ думають про ремонт двох скверів по вулиці Відродження і Винниченка, планують капітальні і поточні ремонти дорожнього покриття і тротуарів.

«У нас, звичайно, передбачено інші видатки на утримання міста, – розповідає директор департаменту Микола Осіюк. – Це і послуги на утримання туалету, і миття зупинок, і фарбування мостів. На все озеленення було закладено в бюджеті 22 мільйони 450 тисяч. Це і обрізка кущів і косіння газонів, і посадка квітів, дерев. Повністю всі послуги з утримання парків. Ми ці всі планові процедури проводимо, чи буде воно фінансуватись, мені не відомо. Будемо бачити як буде наповнюватися бюджет і яка буде необхідність виконання цих робіт. На сьогоднішній день з департаменту жодна платіжка не вийшла. Тобто укладаються договори, але живих проплат, живих робіт не виконується. Лише ямки асфальтуємо. Фірми, які виграли, виконують ці роботи на свій страх і ризик»

Сергій Рижков закликає лучан зібратись і помити зупинки громадського транспорту. А владі пропонує спрямувати заплановані на ці цілі 264 тисячі гривень з бюджету на купівлю бронежилетів для військовослужбовців.

«Якщо люди зареєструються і погода дозволить, то проведемо толоку найближчими вихідними», – каже активіст.

На відміну від Луцького міського голови Ігоря Поліщука, який досить експресивно відреагував на зауваження Сергія Рижкова, назвавши його «так званим активістом», у департаменті ситуацію коментують стримано:

«Ми мили ці зупинки двічі на рік: перед Великоднем і перед Днем Незалежності. Як буде цього разу я не знаю. Цю всю паперову рутинну роботу через «Прозоро» ми її проводимо, не зупиняємо. Бо якщо дасть Бог і буде перемога, то ми маємо встигнути зробити ці роботи. Якщо Сергій Рижков помиє всі зупинки, ми будемо йому дуже вдячні», – запевняє Микола Осіюк.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Підписуйтесь також на наш телеграм-канал УКРАЇНА ПОНАД УСЕ!

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com