У Луцьку відзначили День Соборності України (фото)

22.01.2021, 15:51
93438

Щороку 22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки відзначають День Соборності.

Читайте також: У День Соборності створюють «Ланцюг єдності» між Києвом та Сімферополем (фото)

Акт Злуки став основоположною подією для українського державотворення. 24 серпня 1991 року було ухвалено Акт проголошення незалежності України, який підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Саме ця подія стала відправною точкою для відліку історії сучасної Української державності. Історики відзначають, що 24 серпня 1991 року насправді відбулося відновлення державної незалежності України, пише Під Прицілом.

Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року, а вже за рік на Софійському майдані в Києві відбулося об’єднання УНР та ЗУНР в одну державу. Проте упродовж століття українці змушені були кількаразово відновлювати її в боротьбі.

З нагоди цієї події на Театральному майдані Луцька відбувся пам’ятний захід, у якому взяли участь голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, його заступники Юрій Поліщук та Григорій Пустовіт, Луцький міський голова Ігор Поліщук, його заступниця Ірина Чебелюк, секретар міськради Юрій Безпяткопредставники поліції, державної прикордонної служби, служби судової охорони та небайдужі лучани.

Учасники пам’ятного заходу схили голови перед пам’яттю полеглих Героїв та поклали квіти до фотостенду “Герої Небесної Сотні – Загинули за єдність України”.

“День Соборності – знакове свято. Сьогодні знову ж таки настав час єднатися, оскільки маємо війну на Сході країни та окупований Крим. І цим вшануванням ми хочемо показати, що Україна єдина. Про цю подію потрібно пам’ятати, адже хто не пам’ятає минулого, не буде мати майбутнього”, – сказав Григорій Недопад.

Очільник облради також розповів, що за часів його школярства за це свято взагалі не згадували.

“Коли новітня українська історія почала показувати факти цього свята, важко було зрозуміти, що це таке. І в контексті сьогоднішньої війни на Сході, нам важливо показати наскільки, дійсно, ми єдині та важливість цієї події. Це – історія, і багато людей, які були народжені у радянські часи, не знали цієї правди, як і багато іншої. Натомість зараз ми виховуємо дітей більш патріотично. Навіть сьогодні вранці дочка мене запитала про це свято і сказала, що обов’язково перечитає про нього, як насправді усе відбувалося. Тобто, діти цікавляться і чудово розуміють, що ми маємо шанувати свою історію”, – зазначив голова облради.

Покладання відбулося з дотриманням усіх карантинних норм.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com