У Львові провели унікальну операцію: пацієнтові пришили руку (відео)

11.03.2020, 10:28
66085

У Львові хірурги  пришили пацієнтові кінцівку, яка буквально трималася на шкірі.

Читайте також: Головний санітарний лікар не виключає поширення коронавірусу Україною

Молодий хлопець травмувався на будівництві. Зазвичай при таких ушкодженнях медики проводять ампутацію, але тут вирішили ризикнути, хоча шанси на успіх були невеликі, повідомляє ТСН.

До лікарні 23-річний Микола потрапив після нещасного випадку. На будівництві закладав у бетономішалку пісок і цемент, як раптом хтось її увімкнув. Агрегат відтяв чоловіку лівицю.

“Був просто шок, не було ні болю нічого, не відчував взагалі. Мені друг перемотав якби руку ременем, щоб менше втратити крові”, – каже хлопець.

Із великою крововтратою Миколу привезли в лікарню. Рука трималася лише на шкірі. У таких випадках, кажуть лікарі, кінцівку зазвичай ампутують. У лікарні швидкої допомоги вирішили ризикнути.

Читайте також: Гончарук: з 1 квітня українці зможуть оформити лікарняний онлайн

“Драматичність ситуація була в тому, що його чекала інвалідність. Ми вирішили виконати йому таку рятівну операцію по реплантації кисті, тобто відновлення всіх структур”, – розповів лікар-хірург лікарні швидкої допомоги Гнат Герич.

Шість годин бригада з 10-ти медиків проводила філігранну мікро-судинну операцію. Щоб у подальшому рука могла функціонувати, зшивали сухожилля, нерви, судини, артерії і складали докупи кістки.

“Нам довелося просто пересаджувати з інших частин тіла. У цій ситуації це була така критична зона, оскільки в тій зоні є дуже дрібні судини, артерії і вени і за статистикою вони дуже рідко приживаються”, – пояснює лікар.

Шанс на успіх, кажуть лікарі, сягав лише 20 відсотків. Але в Миколи рука прижилася.

“Чудо сталося і рука запрацювала, на 3 день я вже заворушив пальцями”, – розповідає він.

Під час нещасного випадку хлопець іще й сильно розтрощив підмізинний палець правиці. Його теж урятували.

Читайте також: На Волині активно готуються до відкриття медичного факультету

“Це називається, як мені лікар казав, італійська пластика, його вшили в середину в спину і через 3 тижні там має нарости шкіра”, – зазначає Микола.

Нині хлопець уже з усмішкою згадує пережите і дякує лікарям. Попереду в нього ще три планові операції і кілька місяців реабілітації. Але вже за півроку – кажуть лікарі – хлопець зможе повернутися до звичного життя.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com