У Литві тривають вибори до парламенту

11.10.2020, 13:16
86327

У Литві почалося голосування в першому турі чергових виборів в однопалатний парламент – Сейм. У країні о 07:00 відкрилися близько 2 тисяч виборчих дільниць. Голосувати можна до 20:00, повідомляє ТАСС у неділю, 11 жовтня.

Читайте також: У Литві повернули обов’язковий масковий режим у громадських місцях

За 141 депутатський мандат боротимуться 1 754 кандидати – представники семи політичних партій та самовисуванці (близько 30). У багатомандатних округах партія повинна подолати п’ятивідсотковий бар’єр, щоб пройти до Сейму.

До трійки фаворитів, на думку експертів, входять правляча партія Союз селян і “зелених” Литви, найбільша опозиційна консервативна партія Союз Вітчизни – Християнські демократи Литви і Соціал-демократична партія Литви.

Парламентарієм може стати громадянин у віці 25 років і старше, який постійно проживає в Литві. Найстарішому з претендентів – 86 років.

Сейм обирається на чотири роки загальним таємним голосуванням за змішаною системою: 71 депутат – в одномандатних округах за мажоритарною системою, 70 – за партійними списками. Вибори вважатимуться такими, що відбулися, за явки не менш ніж 25%. Право голосу мають понад 2,4 млн осіб.

Другий тур пройде 25 жовтня в тих одномандатних округах, де не буде виявлено переможця. У ньому братимуть участь два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com