У НБУ пояснили, коли подолають дефіцит готівкової валюти

9.09.2022, 12:28
127173

Юрій Гелетій, заступник голови НБУ прокоментував ситуацію з дефіцитом готівкової валюти під час пресбрифінгу Національного банку з монетарної політики.

Читайте також: У Польщі заговорили про територіальні претензії до Чехії: подробиці

“Виникли певні технічні та логістичні проблеми, і вони, власне, зумовили скорочення готівкової валюти в касах банків. До війни валюту завозили авіарейсами цивільних авіакомпаній. Валюта за 1-2 дні надходила до аеропорту Бориспіль і далі постачалася комерційним банкам. На жаль, війна суттєво погіршила ланцюги поставок”, — заявив Гелетій.

Щоб подолати дефіцит валюти, у Нацбанку пропонують такі кроки:

Валютна лібералізація згідно з постановою №197, від 6 вересня обсяг готівкової валюти, який банк продаватиме громадянам через каси, включає всю придбану у громадян після 13 квітня 2022 року безготівкову валюту, а не половину від неї, як було раніше

Надання банкам готівкової валюти в обмін на безготівкову валюту

Домовленості із комерційними банками щодо збільшення обсягів ввезення валюти

За словами Юрія Гелетія, 7 вересня Нацбанк провів операцію щодо надання банкам готівкової валюти в обмін на безготівкову і завдяки цьому система отримала $100 млн готівкою. Для підкріплення кас банків наступну таку операцію в НБУ запланували на понеділок 12 вересня, внаслідок чого банки отримають не лише готівковий долар, а і євро.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com