У небі над США зафіксували унікальне природне явище: відео

1.05.2023, 20:03
139872

У небі над Майамі-Біч у Флориді (США) зафіксували унікальне природне явище. Кілька днів тому люди могли спостерігати “промінь, що танцює” (Crown flash).

Читайте також: В Угорщині заявили, що її народ “заплатив занадто високу ціну за війну в Україні”

Це візуальне явище, коли здається, що промінь світла проходить крізь хмари. Відповідний ролик опублікував у Twitter метеоролог Джеймс Спанн.

На кадрах видно, як із-за хмари стирчить промінь світла, яке переміщається на кшталт того, як переміщається прожектор. Пізніше це явище ідентифікували як “промінь, що танцює”, передає Obozrevatel.

Промінь, що танцює – надзвичайно рідкісне метеорологічне явище, яке зазвичай з’являється над грозами і постійно перебудовується, створюючи промені світла.

Досі точаться суперечки про те, що саме викликає їх. За однією з версій, “промінь, що танцює” виникає, коли кристали льоду у високих хмарах вишиковуються в лінію, щоб сфокусуватися і відображати сонячне світло у вигляді стовпа. Потім, коли кристали льоду швидко змінюють свою орієнтацію, здається, що стовп танцює чи навіть повністю розсіюється.

Це зазвичай видно над купово-дощовими хмарами, які активні блискавками. За відсутності поля статичної електрики кристали льоду вишиковуються в лінію, хоч би куди віяв вітер.

Але в міру того, як перед спалахом блискавки у хмарі накопичуються електричні заряди, всі кристали обертаються, вирівнюючись під впливом значно сильнішої сили електростатичного поля. Це те, що створює вигнутий стовп світла у хмарі. Потім, коли заряд (і електростатичне поле) послаблюється блискавкою, кристали льоду знову приходять у відносний безлад, і стовп світла розсіюється.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com