У Нідерландах розглянуть справу про повернення Україні “скіфського золота”

11.03.2019, 11:33
15752

Сьогодні Амстердамський суд розгляне справу щодо повернення на територію України “скіфського золота”, яке з 2014 року знаходиться в Нідерландах.

Читайте також: Золотовалютні резерви України не збільшилися через виплату держборгу

Сьогодні, 11 березня, апеляційний суд міста Амстердам розгляне спірну справу щодо повернення “скіфського золото”. У 2014 історичні пам’ятки вивезли з тоді ще неокупованого Криму на виставку в Нідерланди. Вона мала назву “Крим: золото і таємниці Чорного моря” і складалася з колекцій п’яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – в Криму (Сімферополь, Керч, Бахчисарай і Херсонес), і проходила в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі з 7 лютого по 31 серпня 2014 року. Після окупації Росією півострова, кримські музеї почали вимагати  повернути експонати. Офіційний Київ настояв, що дорогоцінні речі належить Музейному фонду України і їх не можна повертати на окуповану територію.

14 грудня 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв повинні бути повернуті в Україну. Рішення було винесено на основі Конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. Та кримські музейники оскаржили це рішення і подали позов до Апеляційного суду. Тому сьогодні відбудеться слухання у цій справі.

Павло Петренко, Міністр юстиції України, розповів в інтерв’ю “Укрінформ“, що позиція держави Україна у цій справі ґрунтується, передусім, на нормах міжнародного права, зокрема положеннях Конвенції ЮНЕСКО, та положеннях українського законодавства, що закріплюють право власності держави на спірні музейні об’єкти. Чиновник зазначив, що  у судовому засіданні візьме участь команда юристів Міністерства юстиції України, представники Міністерства культури та Міністерства інформаційної політики, Посол України в Королівстві Нідерландів, а також представники музейної спільноти.

Він також повідомив, що на території Королівства Нідерландів знаходиться понад 565 музейних предметів колекції “Крим. Золотий острів у Чорному морі” державної частини Музейного фонду України. За останньою оцінкою, страхова вартість колекції становить 10 млн євро.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у Facebook та Telegram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com