У новому році ЗСУ обіцяють озброїти електронними рушницями для боротьби з безпілотниками

1.01.2021, 19:37
92340

Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак повідомив, що Збройним силам України нададуть електронні рушниці проти безпілотників за кілька місяців.

Збройним силам України минулого року не надали електронних рушниць для боротьби з безпілотними комплексами через те, що вперше Міністерство оборони України закупило їх на відкритому майданчику НАТО. Про це в інтерв’ю “Обозревателю” 30 грудня розповів головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак.

“Цього року Міноборони вперше вийшло на закупівлю не по якимись там “схемами”, а через відкритий натовський майданчик. Тобто безпосередньо, не через наших спецекспортерів […] Довелося подолати безліч бюрократичних питань – це оформлення відповідних дозволів, документів, усього іншого. Я впевнений, що наступного року все буде набагато швидше”, – заявив він.

За словами Хомчака, Україна закуповує такі рушниці в Литви.

“Договір укладено, оплата пройшла, і думаю, що через кілька місяців ми все отримаємо”, – повідомив головнокомандувач.

На початку бойових дій на Донбасі 2014 року в російської армії, за інформацією Хомчака, було “повно” дронів.

“У тих боях, у яких я брав участь, над нами постійно зависали їхні безпілотники. Ми їх не бачили, тому що неозброєним оком це важко, але чули. Вони висіли, наводили артилерію, проводили розвідку і “ставили” [засоби] радіоелектронної боротьби”, – пояснив він.

Український штаб операції Об’єднаних сил часто повідомляє про використання безпілотників проросійськими бойовиками на Донбасі. Вони застосовують їх для розвідки і нападу на позиції ЗСУ. За даними штабу, 9 грудня минулого року російські окупанти запустили безпілотник із боку населеного пункту Мінеральне Донецької області для коригування вогню з автоматичного гранатомета.

На початку листопада бойовики скинули із дрона гранату ВОГ-17, унаслідок чого один військовослужбовець ЗСУ дістав поранення.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України (ЗСУ) з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим цілковитого і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Президент України Володимир Зеленський зазначав, що Об’єднані сили на Донбасі відповідатимуть на ворожі обстріли і після набуття перемир’ям чинності.

Українська сторона регулярно повідомляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню. Є загиблі й поранені серед військовослужбовців ЗСУ. За словами начальника Генштабу Руслана Хомчака, Збройні сили України на 99% виконують завдання не відкривати вогню у відповідь на провокації бойовиків.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com