У ПАРЄ визнали, що Росія де-факто перетворилася на диктатуру

12.09.2023, 18:03
146590

Комітет Парламентської асамблеї Ради європи з правових питань та прав людини висловив занепокоєння щодо легітимності внесених ще 2020-го поправок до конституції РФ. Вони, зокрема, дозволили президенту РФ Володимиру Путіну залишатися при владі до 2036 року.

Читайте також: Депутат з Прикарпаття під час війни привласнив зарплати освітян та, ймовірно, втік за кордон – ЗМІ

Про це повідомляє пресслужба ПАРЄ.

“Величезна влада президента, що виникла внаслідок надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді в поєднанні з відсутністю будь-яких стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні засоби масової інформації та активне громадянське суспільство, перетворила Російську Федерацію на де-факто диктатуру”, – йдеться у заяві.

Зазначається, що комітет одноголосно схвалив проєкт резолюції та нагадав про висновки Венеційської комісії Ради Європи про те, що “відмова від обмеження терміну повноважень для чинного президента порушує як російську конституцію, так і міжнародні правові принципи”.

Російська агресія проти України та її наслідки демонструють, що диктатури “становлять загрозу міжнародному миру та безпеці, територіальній цілісності та політичній незалежності їхніх сусідів”, тому “відновлення демократії в Росії відповідає інтересам насамперед народу Росії, а також Європи й всього світу”.

Крім того, комітет також підтвердив свою підтримку майбутнього спеціального міжнародного кримінального трибуналу для притягнення російського керівництва, до відповідальності за їхні дії, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття літака рейсу MH17.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com