У Польщі стартували вибори президента: список кандидатів (відео)

28.06.2020, 12:20
76763

У неділю, 28 червня, в Польщі проходить перший тур виборів президента. Виборці можуть проголосувати не тільки традиційно очно, але і по пошті.  Про це повідомляє  5 канал.

Читайте також: Українці можуть їхати до Польщі та не проходити обсервації

Як зазначається, за президентське крісло будуть боротися 10 кандидатів, серед яких і тепершній президент Анджей Дуда, чиї повноваження закінчуються цього літа.

Серед кандидатів також присутні перший в Польщі відкритий політик-гей, колишній мер Слупська і діючий депутат Європарламенту від Польщі Роберт Бедронь, журналіст і телеведучий талант-шоу Шимон Головня і кандидат від найбільшої опозиційної партії Польщі – ліберальної “Громадянської платформи”, мер Варшави Рафал Тшасковський.

Теперішній президент мав шанси перемогти вже у першому турі вибрів. Весною його рейтинг складав більше 50%, але через пандемію коронавірусу вибори прийшлося скасувати.

Тим не менше, передвиборчі рейтинги свідчать про те, що перше місце за підсумками голосування 28 червня все ж займає Дуда, проте його результат буде близький до 40% голосів виборців. Друге місце має шанс посісти Тшасковський – його рейтинг наразі складає приблизно 30%.

Читайте також: Польща відкриває кордони для сусідніх країн ЄС

На думку аналітиків, вирішальне протистояння між Дудою та Тшасковським відбудеться у другому турі – 12 липня. Опононети ідуть приблизно пліч-о-пліч, а за деякими опитуваннями, Тшасковський випереджає чинного президента.

Однією з тем передвиборчої кампанії несподівано стало питання ЛГБТ-спільноти у Польщі. Почалося все з того, що один з депутатів парламенту від правлячої партії у телеефірі заявив, що “ЛГБТ – це не люди, а ідеологія”. А незабаром вже і Дуда підтримав колегу, порівнявши рух за права геїв з “необільшовизмом” і назвавши його “ще більш згубною для людини ідеологією, ніж комунізм”.

Такі вислови з одного боку викликали підтримку у численних польських виборців, які мають консервативно-католицькі погляди, засвідчивши, що Дуда є захисником тралиційних сімейних цінностей. З іншого боку, критика ЛГБТ-спільноти позбавила Дуду підтримки серед центристського електорату, голоси якого можуть бути вирішальними у другому турі.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com