У Празі на вулиці вийшли 120 тисяч демонстрантів: вимагають відставки прем’єра

5.06.2019, 10:13
27840

Тисячі людей вийшли на вулиці чеської столиці увечері у вівторок, 4 червня, з протестами проти прем’єр-міністра країни Андрея Бабіша, пише DW. Протестувальники, які зібрались на Вацлавській прощі, тримали транспаранти з гаслами “Бабіша у в’язницю” та вигукували “Ганьба, ганьба!”.

Читайте також: У вересні в Австрії пройдуть дострокові парламентські вибори

За даними організатора акції – неурядової організації Million Moments for Democracy – участь в ній взяло близько 120 тисяч осіб. Поліція не повідомила про свою оцінку кількості протестувальників.

Колишнього підприємця Андрея Бабіша обвинувачують у корупції. Правоохоронні органи закидають йому, що у 2007 році він незаконно отримав для свого холдингу Agrofert мільйонні субсидії від Євросоюзу, які призначалися для підтримки малих підприємств. Політика обвинувачують також у тому, що пропри те, що він передав свій холдинг в трастовий фонд, він зберіг над ним контроль.

Як повідомила минулого тижня чеська газета “Hospodarske Noviny”, після попереднього розслідування у ЄС було встановлено, що Бабіш має конфлікт інтересів. Внаслідок цього Єврокомісія може змусити Чехію повернути близько 17,4 мільйона євро, що були виділені компаніям Бабіша. “Щотижня Андрій Бабіш дає нам нову причину, щоб протестувати проти нього – нам цього вистачило”, – заявив під час протесту віце-президент Million Moments for Democracy Бенджамін Ролл, передає агенція AFP.

Цього тижня Бабіш відхилив заклики опозиції провести голосування щодо вотуму недовіри до нього у парламенті. Він назвав розслідування ЄС “атакою на Чеську Республіку” і загрозою для чеських компаній. “Єдиний, хто загрожує цій країні, це сам прем’єр-міністр, який осоромлює нас на міжнародному рівні”, – заявив у відповідь на це лідер опозиційної Громадянської демократичної партії Петр Фіала.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com