У Раді запропонували перерозподілити податок із зарплат

24.04.2021, 15:05
96390

У Верховній Раді зареєстровано цілу низку законопроєктів (5244, а також альтернативні 5244-1, 5244-2, 5244-3), мета яких  змінити механізм розподілу податку на доходи фізосіб (ПДФО) між регіонами. Депутати пропонують різні варіанти розподілу податку між місцем проживання і роботи українців.

Читайте також: Українських автомобілістів хочуть обкласти новим податком

Про це йдеться в публікації Центру аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської школи економіки в Telegram. Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – головне джерело в структурі доходів бюджетів місцевих громад. Законопроєкт №5244 зареєструвало кілька десятків нардепів із різних фракцій на чолі з Олегом Кулінічем (“Довіра”).

Поточна система розподілу ПДФО між регіонами має суттєву ваду: вона здійснюється за місцем реєстрації платника податків, а не за місцем фактичної роботи компанії, за якої він сплачує ПДФО.

Депутати пропонують змінити підхід до розподілу. Як? Народні обранці розходяться в підході до розподілу ПДФО між місцевими бюджетами. У кожному із законопроєктів пропонується свій варіант:

сплачувати податок до бюджету порівну (по 50%) за місцем проживання та за місцем роботи працівника;

дати можливість працівнику обирати, в який із двох бюджетів сплачувати податок – за місцем роботи чи проживання працівника;

дати можливість роботодавцю обирати один із способів сплати ПДФО за працівника – або повністю в бюджет за місцезнаходженням юридичної особи, або рівними частинами в бюджети за місцем проживання та місцем роботи працівника;

сплачувати повністю до бюджету за місцезнаходженням юридичної особи та її відокремленого підрозділу, де фактично працюють фізичні особи – платники податку.

Зміна підходу до розподілу ПДФО кардинально змінить обсяги базової (з бюджету місцевим громадам) та реверсної (з місцевих у державний бюджет) дотацій у багатьох місцевих громадах. І якщо ухвалити таке рішення без попередніх детальних розрахунків потенційних наслідків, у майбутньому це може призвести до нових проблем бюджетної системи України, йдеться в аналізі.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com