У Раді зареєстрували законопроєкт про відновлення антикорупційного законодавства

2.11.2020, 20:50
88092

Ввечері у понеділок, 2 листопада, Верховна Рада зареєструвала проект закону “Про відновлення дії окремих положень Закону України “Про запобігання корупції” та Кримінального кодексу”, які були скасовані рішенням Конституційного суду. Авторами проекту закону є голова Верховної Ради Дмитро Разумков та члени різних фракцій парламенту, зокрема, “ЄС”, “Голос” та “Слуга народу”.

Читайте також: “Слуга” пропонує позбавити КСУ бюджетного фінансування

Проект має тільки одну статтю, яка затверджує відновлення дію пунктів закону “Про запобігання корупції” – це, зокрема, регулювання діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та механізм перевірки декларацій чиновників. Також проект закону пропонує відновити статтю 366-1 КК про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

У документі автори проекту посилаються на зобов’язання України в Угоді про асоціацію з ЄС, а також низку антикорупційних міжнародних договорів, що є частиною національного законодавства.

В пояснювальній записці до документу сказано, що 27 жовтня Конституційним судом України ухвалено рішення № 13-р/2020, яким визнано неконституційними низку норм законодавства, яке стосується електронного декларування.

Законопроектом передбачається внесення змін до закону “Про запобігання корупції”, якими пропонується відновити права НАЗК, зокрема надати право одержувати в установленому законом порядку за письмовими запитами від державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання незалежно від форми власності та їхніх посадових осіб, громадян та їхніх об’єднань інформацію, у тому числі з обмеженим доступом, необхідну для виконання покладених на нього завдань.

Читайте також: Після провального програшу на виборах на посаду мера Києва, Притула вирішив йти у Раду

Крім того пропонується надати безпосередній автоматизований доступ до інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних, у тому числі тих, що містять інформацію з обмеженим доступом, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування, користуватися державними, у тому числі урядовими, засобами зв’язку і комунікацій, мережами спеціального зв’язку та іншими технічними засобами; вести облік та оприлюднення декларацій; здійснювати їх контроль та перевірку; здійснювати моніторинг способу життя відносно суб’єктів на яких поширюється дія закону № 1700.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com