У США помер знаменитий український лікар і меценат

19.10.2020, 11:47
86929

У штаті Чикаго, США, помер легендарний український лікар-радіолог і меценат Юрій Сас-Подлуський.

Читайте також: Був у важкому стані: на Івано-Франківщині від COVID-19 помер 8-річний хлопчик (відео)

Серце чоловіка зупинилося на 98-му році життя. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив український журналіст і дослідник історії Вахтанг Кіпіані, передає Обозреватель.

За його словами, свого часу Сас-Подлуський викупив на європейських аукціонах десятки безцінних речей, серед яких реліквії митрополита Андрея Шептицького. Їх він передав на зберігання до Ukrainian National Museum.

Юрія Саса-Подлуського називали шляхетним українським меценатом

“Бачився з ним двічі. І щоразу він передавав музею якісь фантастичні речі, які коштували тисячі й тисячі доларів, і дуже з того тішився. Я його запитав – чи не шкода йому витрачати свої кровні, може, краще лишити щось родині? Він сказав, що вирішив не лишати ніяку спадщину синові-американцеві. Питаю – чому? Відповідь – він не любить Україну. І всі свої статки перевів у цінні дари для наступних поколінь”, – написав Кіпіані.

Юрій Сас-Подлуський

Співчуття з приводу смерті лікаря-мецената висловила і кураторка Українського музею в Чикаго Марія Клімчак. На своїй сторінці у Facebook вона зазначила, що втратила друга, з яким вони дружили 20 років.

“У калейдоскопі чикагських подій його життя – лікарська практика – надавав допомогу усім, лікував і викладав, тримаючи руку на пульсі історії: колекціонував, вивчав, записував, щоб усе передати музеєві як частину збереженої ним історії та культури України. Про таких, як він, кажуть – даровані Богом, бо народжуються один раз на століття! Спочивайте з миром, дорогий пане Юрію! Ми завжди будемо Вас пам’ятати. Вічная пам’ять!” – підкреслила Клімчак.

Скриншот
Скриншот повідомлення
Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com