У США померла видатна українка

26.01.2019, 15:14
9134

Американка українського походження Надія Дюк померла в США у віці 64 років після довгої боротьби зі своєю хворобою.

Читайте також: Померла легендарна джазова співачка

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила сестра жінки та Посольство України в США.

Надія переїхала з Великобританії до Сполучених Штатів і стала визнаним експертом з питань України та колишнього Радянського Союзу й автором кількох книг і численних статей.

Ще з 1980-х років, коли Надія Дюк завершувала свою дисертацію в Оксфордському університеті (перша етнічна українка!) і приступила до викладацької праці, вона присвятила себе сприянню боротьбі українських дисидентів і політв’язнів.

1987 року вона розпочала свою працю в Національному фонді сприяння демократії (National Endowment for Democracy), в якому й завершила свій життєвий шлях на посаді віце-президента, пише ТСН.

Надія часто публікувала статті в газетах та журналах “Вашингтон Пост”, “Вашингтон Таймс”, “Журнал демократії”, “Орбіс”, “Світ”, “I”, “Азербайджанський інтернаціонал”, “Російський журнал публічної думки”.

22 січня 2019 року Надію нагородили Орденом княгині Ольги IІІ ступеня за значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю.

“Посольство України в США висловлює щирі співчуття рідним, друзям і колегам Надії Дюк, яка відійшла у вічність, проте залишила нам у спадок свій приклад невтомної праці і відданості та пам’ять про свою яскраву особистість. Надзвичайно сумною стала ця звістка про незворотню втрату великого друга України. Внесок Надії Дюк в демократичне майбутнє України є неоціненним”, – йдеться в дописі посольства.

Востаннє Надія була в Україні у листопаді 2016 року, коли вона взяла участь у відзначенні 40-ліття Української Гельсінської групи та у ІІ Кримському форумі, що були проведені в Українському католицькому університеті у Львові.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com