У США збили китайську кулю-шпигуна

5.02.2023, 10:36
135364

США збили китайську кулю-шпигуна. Відповідний наказ віддав президент США Джо Байден. Хмара диму сигналізує про те, що кулю було знищено ракетою одного з літаків.

Про це повідомляє УНІАН.

Читайте також: “Всі варіанти на столі”: США відкриті для військового удару по Ірану – ЗМІ

Для цього Федеральне авіаційне управління закрило повітряний простір біля узбережжя штатів Південна та Північна Кароліна. Також припинили роботу аеропортів. Судно ВМС США USS Carter Hall виловить з води уламки після перехоплення об’єкта – на його борту знаходиться 30-тонний кран, повідомляє euro weeklynews.

Американські військові дочекалися, поки куля вийде в море в районі антлантичного узбережжя Міртл-Біч у Південній Кароліні.

Білий дім майже тиждень зберігав мовчання про цю ситуацію, оскільки не хотів зірвати візит Блінкена до Пекіна. Офіційні особи США вперше дізналися про кулю ще 28 січня, коли її помітили над Аляскою. Американські чиновники були змушені повідомити про це громадськості, коли інформація просочилася в ЗМІ.

Зазначається, що 31 січня куля увійшла в повітряний простір Канади, але потім повернулася в небо США над Північним Айдахо. Пізніше її помітили над Монтаною, де знаходиться одне з трьох ядерних ракетних полів Америки на базі ВПС Мальмстрем.

Як наслідок, політичний резонанс з приводу китайського повітряної кулі-шпигуна не тільки зірвав запланований візит до Пекіна держсекретаря США Ентоні Блінкена, але і загрожує підірвати спроби обох країн врегулювати непрості відносини.

Читайте також: Подалі від переможеного: на кого зробив ставки Китай у війні Росії проти України – WP

Реакція Штатів на те, що виглядає як шпигунська місія Китаю, матиме довгострокові наслідки для зусиль щодо стабілізації відносин, які вже близькі до історичного мінімуму. Деякі американські законодавці вимагають, щоб Байден притягнув Китай до відповідальності за “неприйнятне порушення суверенітету США”.

Блінкен, який відклав поїздку, яка повинна була початися в п’ятницю і стати першим візитом держсекретаря в Китай з 2018 року, сказав, що він буде готовий відвідати Пекін, “коли дозволять умови”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com