У світі з’явилась нова мова, якою володіють лише 350 людей (відео)

26.01.2024, 20:00
153261

Лінгвісти задокументували появу нової мови, яка почала розвиватись у віддаленому селі Ладжман, що на півночі Австралії. У поселенні проживають переважно представники народу варлпірі.

Читайте також: Захід має дякувати Україні за порятунок, а не змушувати благати про зброю, – NYT

Про це пише РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію IFL Science.

Що відомо про нову мову

“Легка варлпірі” або “варлпірі рампаку” – це мова, створена шляхом змішування різних елементів стандартної австралійської англійської мови з варлпірі – мова аборигенів, якою розмовляють кілька тисяч корінних жителів північної Австралії, – і криоль – англійська креольська мова, яку розробили наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття.

Мова зародилася у 1970-х і 1980-х роках. Це явище вивчала професор лінгвістики Австралійського національного університету Кармел О’Шеннессі, яка вперше повідомила про нову мову в 2005 році.

“Для розвитку змішаної мови вам потрібно мати двомовних або багатомовних людей, які часто змінюють мовні коди, дуже систематично, і які мають якусь соціальну причину створити свій власний спосіб розмови”, – заявила О’Шеннессі.

Через роки система мови продовжувала розвиватися природним шляхом і навіть стала рідною мовою для деяких людей у селі Ладжаман. Навіть традиційна варлпірі вважається під загрозою зникнення – нею розмовляють лише 4 000 людей, а “легкою варлпірі” володіють приблизно 350 людей, більшість з яких молодше 40 років.

Село Ладжаман розташоване за 110 км до найближчої громади, а до найближчого міста звідти – 560 км. Вчені вважають, що ця ізоляція стала причиною появи нової мови.

У більшості мов рідко можна почути структури дієслівної системи та системи іменників з різних, далеких мов. Однак у “легкій варлпірі” дієслова в основному походять з англійської або кріольської, тоді як більшість інших граматичних компонентів у реченні походять від варлпірі.

На цьому відео можна почути, як дівчинка мовою “легкою варлпірі” розповідає історію про монстра.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com