У ЦВК розповіли про особливості проведення місцевих виборів 25 жовтня

24.07.2020, 15:10
79382

У Центральній виборчій комісії розповіли про особливості проведення місцевих виборів 25 жовтня. Як повідомляє УНІАН з посиланням на відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Центрвиборчкому, про це член ЦВК Сергій Постівий розповів в інтерв’ю українській редакції американського радіо “Наше радіо USA”.

Читайте також: Місцеві вибори: щоб йти в мери, потрібно від 19 до 445 тисяч гривень

Постівий наголосив, що у зв’язку з тим, що місцеві вибори 25 жовтня відбуватимуться за новим виборчим законодавством − Виборчим кодексом України, який набув чинності з 1 січня поточного року, то вони матимуть цілу низку важливих особливостей.

За його словами, цьогорічні місцеві вибори організовуватимуться на новій територіальній основі, адже постановою Верховної Ради від 17 липня було утворено укрупнені райони.

Окрім того, відповідно до нового виборчого законодавства, у рік проведення чергових місцевих виборів перші місцеві вибори призначаються та проводяться разом з черговими. Таким чином, 25 жовтня разом з черговими місцевими виборами проводитимуться і перші вибори.

Читайте також: У ЦВК попередили про проблеми в організації проведення місцевих виборів

місцевих рад організовуватимуться і проводитимуться за новими виборчими системами. Так, вибори депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної тергромади.

У кожному такому окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

“А вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тис. і більше) проводяться за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією відповідно Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті, села, селища згідно з адміністративно-територіальним устроєм або територією міської, сільської, селищної територіальної громади”, – пояснили у ЦВК.

Читайте також: У Мін’юсті пропонують купувати подарункові сертифікати на VIP-камери в СІЗО

При цьому передбачено нову систему висування кандидатів у депутати політичними партіями та формування нових видів виборчих списків кандидатів, а саме єдиного та територіальних виборчих списків.

Також, на виборах 25 жовтня буде обов’язковим дотримання гендерної квоти під час формування виборчих списків місцевих організацій політичних партій, за якою серед кожних п’яти кандидатів у виборчому списку має бути щонайменше дві жінки.

Недотримання гендерної квоти у виборчому списку може слугувати підставою для відмови в реєстрації кандидатів у депутати від відповідної місцевої організації політичної партії.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com