У Великій Британії призначили позачергові вибори до парламенту

30.10.2019, 08:49
49552

Британська Палата громад погодилася провести позачергові вибори 12 грудня. У вівторок ввечері Палата громад переважною більшістю голосів – 428 проти 20 – проголосувала за внесену урядом постанову про дострокові вибори 12 грудня, передає Бі-Бі-Сі.

Читайте також: Майже мільйон британців вийшли на вулиці з вимогою проведення повторного референдуму щодо Brexit (фото, відео)

Тепер ця постанова повинно пройти Палату лордів, але спостерігачі не передбачають там серйозних проблем для прем’єра. Борис Джонсон розраховує, що на цих виборах Консервативна партія здобуде більшість місць у Палаті громад, і він тим самим отримає від виборців мандат на проведення своєї політики щодо Євросоюзу: патова ситуація в парламенті буде подолана, угода про вихід затверджена, і Британія формально залишить ЄС 31 січня. Однак чи вдасться торі-брекситерам із Джонсоном на чолі насправді здобути впевнену перемогу, передбачити ніхто не береться, зазначає Бі-Бі-Сі.

Зараз за усередненими результатами опитувань, рейтинг Консервативної партії вище, ніж рейтинг головної опозиційної сили, лейбористів, приблизно на 10%. Але за час передвиборної кампанії рейтинги можуть суттєво змінитися. Крім того, у британській виборчій системі, коли всі 650 депутатів Палати громад обираються в одномандатних округах в один тур, рейтинг партії ніколи не обертається точною часткою місць в парламенті, що йому відповідає. Так, на виборах у 2015 році торі набрали 36,9% голосів і при цьому вибороли абсолютну більшість мандатів – 330. У 2017 році партія отримала на виборах значно більше голосів – 42,4%, але при цьому втратила абсолютну більшість, провівши в Палату громад 317 депутатів.

Ще один фактор, який додає невизначеності: в умовах політичної кризи через Brexit на цих виборах, як показують опитування, велика частка виборців від двох головних партій піде на край політичного спектру: до ліберал-демократів, які виступають за негайне скасування Brexit, і до Партії брексита, що виступає рішучий розрив з ЄС. По ходу обговорення дострокових виборів у вівторок Борис Джонсон відновив у партії 10 з 21 торі-важкоатлетів, вигнаних на початку вересня за голосування проти політики уряду. У числі відновлених –  онук Вінстона Черчілля Ніколас Соамс і старійшина Палати громад Кен Кларк, який прослужив депутатом і міністром у кількох урядах вже 49 років.

“Звичайно, це в інтересах прем’єр-міністра до виборів повернути в стрій якомога більше бунтівників”, – сказав Бі-бі-сі один із “помилуваних”, Ед Вейз. З необхідністю дострокових виборів в принципі були згодні майже всі депутати, і у вівторок в ході обговорення питання про вибори була лише одна інтрига: опозиція хотіла під ці вибори знизити виборчий вік з 18 до 16 років, а також дати право голосу громадянам Євросоюзу, котрі живуть у Британії. Громадян інших країн ЄС в Британії, за приблизними оцінками, близько 3,7 млн. Британців у віці 16-17 років – близько півтора мільйона. Більшість із цих людей, як розраховує опозиція, налаштовані проти Brexit і, відповідно, проти торі й Джонсона. Ці голоси могли б дуже серйозно змінити розклад на виборах.

Так чи інакше, ці поправки були відсіяні після другого читання рішенням віце-спікера – за процедурою, він має такі повноваження.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com