У Великобританії рекордний спад економіки з часів світової фінансової кризи

11.02.2019, 17:34
11475

Невизначеність Британії щодо Brexit призвела до зниження рівня зростання економіки в 2018 році до найбільш слабких показників після світової фінансової кризи. Про це пише АР.

Читайте також: Дональд Туск заявив про котел в пеклі для тих, хто голосував за Brexit

За 2018 рік економіка Великобританії зросла на 1,4%. Такий показник є найнижчим результатом з 2009 року, бо саме тоді вона знизилася на 4,2% після світової фінансової кризи.

Експерти не звинувачують на пряму Brexit в падінні економіки, але лунає чимало думок з приводу того, що невизначеність, пов’язана з виходом країни з ЄС, сильно позначається на економіці,  а особливо на інвестиціях в бізнес. Компанії не розуміють, як будуть виглядати торгові відносини країни з ЄС після запланованої дати Brexit 29 березня.

В Управлінні національної статистики повідомляють, що британська економіка росла щоквартальними темпами всього на 0,2% протягом четвертого кварталу в порівнянні з відміткою в 0,6%, зафіксованої в минулорічному тримісячному періоді.

Виробництво впало в грудні на 0,4% в порівнянні з попереднім місяцем. В останні три місяці року уповільнення було особливо помітним у виробництві автомобілів.

В загальному, показники британської економіки в цілому виявилися кращими, ніж прогнозували одразу після голосування про виходу з Європейського Союзу в червні 2016 року. Проте, на даний час немає ніяких ознак того, що дана невизначеність скоро зникне.

Нагадаємо, що остаточний вихід Великобританії з Євросоюзу запланований на 29 березня 2019 року. Далі розпочинається 21-місячний перехідний період – до кінця 2020 року. Перехідний період може бути продовжений лише один раз, проте поки невідомо, якою може бути його максимальна тривалість.

23 червня 2016 року британці на референдумі сказали “ні” збереженню членства Великобританії в складі Європейського Союзу. Думки виборці розділися: за вихід країни з ЄС проголосувало 52% виборців, проти – 48%. Шотландія і Північна Ірландія переважно проголосували за збереження членства Сполученого Королівства в ЄС, а Уельс і Англія підтримали Brexit.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com