У Венеціанській комісії розкритикували закон України про мову

6.12.2019, 20:10
55843

Влада України повинна домагатися балансу в мовній політиці для того, щоб мовна проблема не стала джерелом міжетнічної напруженості в Україні. До такого висновку прийшла Венеціанська комісія, яка розглядала закон України про мову, повідомляє прес-служба Ради Європи в п’ятницю, 6 грудня.

Читайте також: В Україні починає діяти новий закон про мову

″З огляду на особливе місце російської мови в Україні, а також утиск української мови в минулому Венеціанська комісія повністю усвідомлює необхідність сприяння використанню української мови як державної мови. Тому заслуговує на схвалення той факт, що закон про державну мову передбачає позитивні заходи в цьому напрямку, зобов’язуючи державу надавати кожному громадянину України можливість оволодіти мовою через систему освіти, організовувати безкоштовні мовні курси і сприяти доступу до фільмів та іншої культурної продукції українською мовою″, – йдеться у висновку.

Венеціанська комісія також привітала той факт, що в низці областей закон передбачає використання мов меншин паралельно з державною, посилаючись на принагідний закон про меншини.

″Однак закон про меншини ще не підготовлений, хоча він мав бути розроблений одночасно із законом про державну мову для забезпечення необхідного балансу від самого початку. Експерти Ради Європи закликають Україну без зайвих затримок підготувати закон про меншини і розглянути питання про відстрочку до набрання чинності цим законом реалізації положень закону про державну мову, які вже вступили в силу″, – заявили експерти.

Читайте також: Одіозні нардепи “Опоблоку” Мураєв, Новинський та Вілкул намагаються скасувати закон про мову

Крім того, експерти пропонують українській владі переглянути закон про державну мову і підготувати закон про меншини в консультації з усіма зацікавленими сторонами, особливо з представниками національних меншин і корінних народів, а також виключити статтю, яка встановлює відповідальність за навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах. Венеціанська комісія пропонує переглянути квоти на зміст матеріалів українською мовою, встановлені законом про державну мову для телерадіомовних компаній.

Комісія рекомендує також продовжити перехідний період реалізації положень закону про освіту для всіх національних меншин і корінних народів, а не тільки для учнів, рідною мовою яких є мова ЄС.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com