У війні з Росією Україну потрібно забезпечити всім необхідним – міністр оборони Британії

24.12.2023, 16:00
151827

Британський міністр оборони Грант Шаппс застеріг, що світ скочується в авторитарну епоху, тому Захід не може собі дозволити програти повномасштабну війну Росії проти України й повинен забезпечити її всім необхідним.

Читайте також: США та ЄС хочуть допомагати Україні конфіскованими активами РФ – NYT

Про це Шаппс сказав в інтерв’ю The Sunday Times, повідомляє “Європейська правда”.

Міністр застеріг, що для світу існує ризик “неусвідомлено потрапити в епоху, коли ми дозволимо диктаторським автократам взяти гору, а це неймовірно небезпечно”.

“На жаль, світ має усвідомити, що не можна залишатись з (оборонними бюджетами) доби після Холодної війни. Є багато країн, навіть країн G7, які витрачають 1-2% ВВП на оборону. Ми не можемо забезпечити наше процвітання і спосіб життя, економлячи на наших базових оборонних (потребах)”, – підкреслив він.

Шаппс назвав недостатніми нинішні витрати на оборону, зокрема і у Британії, яка хоче доступово збільшити їх до 2,5% ВВП. Сам голова Міноборони під час змагання за посаду лідера Консервативної партії говорив про необхідність витрачати 3% ВВП, але вважає, що й цього може бути замало.

“І я думаю, що решті Заходу доведеться зробити те ж саме… Це реальність набагато більш небезпечного світу, в якому ми живемо. Ми повинні чітко усвідомлювати це. Надання підтримки Україні – це не благодійність”, – додав Шаппс.

Міністр оборони Британії наголосив, що в разі, якщо Захід дозволить Путіну виграти війну проти України, він постраждає від наслідків таких дій.

“І наслідки будуть неймовірно важкими для Європи, для Британії, для світу. Причина, чому я так кажу, полягає в тому, що ми знаємо, що відбувається, коли диктатори марширують Європою”, – нагадав Шаппс.

“Ми знаємо, що відбувається, коли інші дивляться на слабкість, або на те, що вони сприймають як слабкість, і це може мати наслідки в Індо-Тихоокеанському регіоні чи деінде. Тому ми буквально не можемо дозволити собі не виграти цю війну”, – підсумував він.

На Заході в останні тижні активніше говорять про необхідність збільшення військових витрат для задоволення потреб України на полі бою й підтримки власної обороноздатності з огляду на низку криз.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус раніше заявив, що оборонна промисловість Європи повинна активно нарощувати виробництво з огляду на те, що в майбутньому вже не зможе покладатись на США для гарантування безпеки.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com