У Залужного в кабінеті знайшли “жучок”: кого підозрюють і що хотіли почути – нові деталі

19.12.2023, 09:01
151535

Увечері 17 грудня з’явилася інформація, що у головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного знайшли “прослушку”. Зараз перевіряють усіх з оточення генерала.

Читайте також: У ЄС вигадали спосіб покарати Орбана за протидію Україні – Financial Times

Про це пише ТСН.

Пристрій встановили в одному з кабінетів Залужного. За даними журналістів, до цього приміщення генерал саме мав перебиратися, а тому 17 грудня кабінет вирішили перевірити – і не дарма. За справу вже взялася Служба безпеки України.

“Наголошуємо, що техніку виявлено не безпосередньо в кабінеті Валерія Залужного, а в одному з приміщень, яке могло в майбутньому використовуватися ним для роботи. За попередніми даними, виявлений пристрій перебував у неробочому стані. Будь-яких засобів накопичення інформації чи засобів віддаленого передаванняі аудіозаписів не виявлено. Цей технічний пристрій буде передано на експертизу”, – розповіли у пресслужбі СБУ.

Як розповіла журналістка, виявлені пристрої для зчитування інформації виготовлені з елементів невідомого зразка, а тому це не дозволяє ідентифікувати того, хто їх встановив.

За словами журналіста Юрія Бутусова, з власних джерел йому стало відомо, що виявлені мікрофони – саморобні, а канал зв’язку досі не виявлено. Втім, питання в іншому: як пристрої потрапили до майбутнього кабінету Залужного. Підозрюють, схоже, когось зі своїх, адже всі співробітники апарату головкома, за даними Бутусова, який посилається на джерела у спецслужбі, нині проходять поліграф.

Крім того, пристрої для прослуховування знайшли і в інших співробітників Залужного, зокрема у Костянтина Бушуєва.

Прокоментувала ситуацію ексзаступниця міністра борони Ганна Маляр. Вона теж підозрює, що щур – хтось “зі своїх”, адже, як виявилося, витоки інформації зі штабу були й раніше. За словами Маляр, “військова таємниця вже неодноразово ставала публічною”.

“Не знаю, що і хто у головкома хотів почути, бо, власне, всі свідомі того, що є ймовірність прослуховування і витоку інформації. Тому це завжди враховується під час спілкування голосом. Але те, що у нас є зливи секретної інформації, скажімо, зі штабів – так. Військова таємниця вже не раз ставала публічною”, – написала вона в соцмережі.

Експерти вже заявляють, що встановлення пристроїв, чи то саморобних, чи то ні – справа рук спецслужб РФ. Вони намагаються вивідати, що планує робити далі українська армія.

Залужний уже відреагував на “прослушку”. В інтерв’ю РБК Україна головнокомандувач запевнив, що в те, що щур серед своїх – не вірить.

Пов’язують таку активізацію і з нещодавньою заявою про контрнаступ. Про те, що Україна стягує ресурси для битв, написало німецьке виданнят Welt із посиланням на слова старшого наукового співробітника Мюнхенської конференції з безпеки. Він заявив, що для майбутнього контрнаступу Україна матиме винищувачі, ударні гелікоптери й безпілотники, тож зможе підтримати просування своїх військ.

Що планує Україна – російські спецслужби намагатимуться дізнатися будь-якими способами. Раніше пропагандисти не раз намагалися “поховати” Залужного. Така інформаційна кампанія почалася у травні, тоді в російських провоєнних телеграм-каналах і у ЗМІ почали з’являтися повідомлення, що нібито генерал Залужний потрапив під ракетний обстріл на “командному пункті ЗСУ” поблизу Херсона. Версії російської пропаганди різнилися від тяжкого поранення командувача ЗСУ до його загибелі. Аргументували росіяни це тривалою відсутністю генерала на публічних подіях і, зокрема, відмовою виступити на засіданні військового комітету НАТО навіть у форматі відеоконференції 10 травня.

Навіть поява фотографій живого і здорового Залужного через кілька днів не зупинила хвилю російських фейків. Апогею вона досягла 24 травня, коли рупор Кремля “РИА Новости” написало з посиланням на якесь там джерело, що головком ЗСУ “отримав травму голови та уламкові поранення”.

Коли це не спрацювало, Залужного в Мережі намагалися посварити із Зеленським. Мовляв, то головнокомандувач іде проти президента, то таємні “перемовини” про мир веде з російськими генералами.

Нагадаємо, що раніше в Центрі протидії дезінформації повідомили, що під загрозою “прослушки” всі українці, які нині живуть на тимчасово окупованих територіях. Співробітники російських спецслужб або російські військові можуть контролювати зв’язок, використовуючи “паралельну” переадресацію, – коли виклик одночасно надходить на два номери – реального та стороннього абонента.

Як перевірити, чи вас не прослуховують

Універсальні коди для перевірки будь-яких телефонів:

*#21# – виклик: перевірка інформації про увімкнену переадресацію.

*#43# – виклик: статус очікування дзвінка.

*#62# – виклик: перевірка переадресації на інший номер.

*#33# – виклик: статус блокування вихідних сервісів: дзвінків, SMS і даних.

##002# – виклик: видалення всіх переадресацій виклику.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com